Stefan Östersjö
Stefan Östersjö, professor i musikalisk gestaltning. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Färsk professor hoppas skapa nya samarbetsytor

Publicerad: 2 oktober 2018

Stefan Östersjö är sedan i höst ny ämnesföreträdare och professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet. Den klassiskt skolade gitarristen är internationellt aktiv, särskilt inom den nutida konstmusiken, och kommer närmast från Musikhögskolan i Malmö. Ett av de uppsatta målen är att skapa närmare samarbeten med andra lärosäten, både nationellt och internationellt.

– Jag ser flera möjligheter för att föra den konstnärliga forskningen i Sverige vidare genom skapandet av nya samarbeten mellan Musikhögskolan i Piteå och Luleå tekniska universitet på flera nivåer. I det Norrländska musiklivet finns större möjligheter till samarbeten med det professionella musiklivet än någon annanstans i landet. säger Stefan Östersjö och berättar att nya samarbeten mellan Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och andra aktörer redan påbörjats.

Stora möjligheter till dynamisk roll

– Ett nära samarbete med Norrbottensmusikens kammarensemble NEO är redan igång och vi lanserar nu ett samarbete med Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm som kommer att skapa den största doktorandmiljön i konstnärlig forskning i Sverige. Vidare inleder vi också ett samarbete om senior forskning i musik, akustik och teknik som involverar både KMH och Kungliga Tekniska Högskolan. Genom detta samarbete på tre nivåer ser jag stora möjligheter till en dynamisk internationell roll inom detta forskningsfält.

Som ämnesföreträdare vill Stefan Östersjö stärka forskningsämnet genom samarbeten över disciplingränserna samt med andra lärosäten, både nationellt och internationellt. En allt större anpassning till digitalisering och teknologi finns också på agendan.

– Vi kommer fokusera på ett brett fält som berör musik, akustik och teknik, vilket innefattar frågor om relationen mellan musiker och instrument och ett detaljerat studium av musikalisk gestik. Men vi kommer också arbeta med interaktiv teknologi samt ett brett perspektiv på ljudkonst i samhället då ett studium av musikers användande av analoga och digitala redskap har stark bäring på utvecklingen i ett allt mer digitaliserat samhälle.

Utmärkt infrastruktur

Stefan Östersjö är ny på jobbet men är relativt bekant med Musikhögskolan i Piteå efter en kortare lektorstjänst för knappa tio år sedan. Väl på plats känner han stor tillförsikt inför framtiden.

– Det har varit en intensiv start på terminen med många bollar i luften. Vi har skickat in en första ansökan för Europeiska forskningsmedel och fler är på väg. Nyligen gjorde jag ett ljudkonstprojekt i Piteå hamn med Jan Berg och Anders Hultqvist, professor i komposition vid Musikhögskolan i Göteborg, och blev då under helgen påmind om den utmärkta infrastruktur som Musikhögskolan i Piteå har, till exempel med sina ljudstudior. Med andra ord, det känns mycket bra att vara igång med både konstnärligt arbete och nätverksbyggande!

Under hösten firar Musikhögskolan i Piteå 40 år. Mycket har hänt under denna tidsperiod, inte minst har konkurrensen om anställningar och studenter hårdnat, men Stefan Östersjö tror att Musikhögskolan har alla möjligheter att klara av framtidens utmaningar.

– Särskilt inom de konstnärliga utbildningarna behövs ytterligare spetsprofilering för att fortsatt attrahera studenter. Men det är viktigt att understryka att Musikhögskolan, med möjligheten till samarbeten med det professionella musiklivet och med unik infrastruktur har alla möjligheter att fortsätta en sådan profilering. Här är det min ambition att forskning i musikalisk gestaltning ska utgöra ett tydligt redskap!

Östersjö, Stefan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande