Firar 25 år av körkonst i Studio Acusticum

Publicerad: 16 oktober 2018

Erik Westbergs Vokalensemble har nått miljontals lyssnare över hela världen och anses i dag som en av landets absolut främsta körer. I höst fyller ensemblen 25 år och det firas med en turné som påbörjas i Piteå på torsdag.

– Först och främst känner jag en enorm stolthet och glädje, men också ödmjukhet över att ha fått musicera med ensemblen under lång tid. Man blir också påmind om hur snabbt tiden går när man har roligt! säger Erik Westberg, professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet, och utlovar något extra åt publiken.

Ovanligt samarbete

– Vi blandar vacker musik och körverk av mer experimentell karaktär. Ett lite ovanligt samarbete görs med Kim Hellgren på viola, ett instrument som verkligen gifter sig med körklangen.  Jag tror också publiken kommer att bli starkt berörd av den samiska artisten Katarina Barruk och Jan Sandströms verk Suv dehte (”På grund av henne”).

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare. Ensemblens medlemmar är verksamma som solister, kyrkomusiker samt musiklärare och kommer från norra Sverige och Finland. Vokalensemblen har en mycket tydlig koppling till Luleå tekniska universitet och verksamheten vid Musikhögskolan i Piteå. Anledningen till att kören bildades var att Erik Westberg kände ett behov av att skapa ett eget instrument, eller som han säger: ett musikaliskt fingeravtryck. 25 år senare är det svårt för Erik Westberg att summera alla upplevelser och intryck.

Ett musikaliskt liv

– Jag skulle kunna skriva en roman om de här åren! Det har varit ovärderliga upplevelser, möten med sångare och instrumentalister, resor till världens alla hörn, uruppföranden, skivinspelningar – kort sagt, mitt musikaliska liv, berättar Erik som trots allt hittar en specifik höjdpunkt som sticker ut.

– Det är förstås svårt att gå förbi projektet Choral Singing for Peace and Justice vid millennieskiftet. Ensemblen framförde ”Across the Bridge of Hope” med musik av Jan Sandström och text av den 11-åriga pojken Shaun MacLaughlin. Det sändes sedan till 500 miljoner TV-tittare. Denna fredsbudkavle visade på kraften i körsång som inkluderar alla människor.

Kan man förvänta sig 25 år till av Erik Westbergs Vokalensemble?

– Låt oss hoppas det! Jag känner en stark lust och den miljö som finns vid Luleå tekniska universitet har skapat förutsättningar till substantiella medel för fortsatt verksamhet.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»