David Myhr

Hans låt är med i årets julbio

Publicerad: 19 december 2014

När årets stora juldagsfilm Micke & Veronica har premiär spelas låten Vänta inte på mig. schlagervinnare från 70-talet” som doktoranden David Myhr, från Luleå tekniska universitet varit med och skrivit.
– För mig som låtskrivare är det en gammal dröm att ha en låt med i en biofilm, säger David Myhr.

Den romantiska komedin Micke & Veronica (spelas av David Hellenius och Izabella Scorupco) som inleder ett förhållande över klassgränserna. David Myhr och hans fru gick har precis gått på galapremiären med tillhörande Michael Bindefeldt-fest. Att se filmen i sin helhet beskriver David Myhr som skräckblandad förtjusning.

mickeochveronica.jpg

– Jag var spänd på att höra hur låtarna jag varit med och knåpat ihop skulle göra sig men också för att jag inte visste om filmen överhuvudtaget skulle vara sevärd eller ej. Men lyckligtvis var den riktigt, riktigt underhållande.

Enklare än vanlig låt

Låten är resultatet av ett nytt låtskrivarsamarbete som uppstod då filmmusikkompositören Jimmy Lagnefors (Sommaren med Göran, Solstorm, Bröllopsfotografen, Mammas Pojkar) bjöd in David Myhr till den delikata uppgiften att skriva en låt som "kunde ha varit en schlagervinnare för fyrtio år sedan".

– Jag tycker att det på många sätt är enklare att skriva efter “brief” än en vanlig låt eftersom jag nästan kan höra hur den ska låta innan jag ens har skrivit den. Det är ofta så jag jobbar när jag skriver musik till radioreklam.

Panikslaget smakprov

Frågan om att hjälpa till med att skriva musik till filmen fick David Myhr förra sommaren. För att visa framfötterna skickade han i ren panik ett smakprov med sina idéer till Jimmy Lagnefors.

– Ett par timmar senare fick jag ett textmeddelande från Jimmy där det stod ”Perfekt. Vi ses i studion på tisdag!” och så var min filmmusikkompositörskarriär plötsligt igång.

Förutom Vänta på mig har David Myhr också skrivit musiken till låten Superman tillsammans med Jimmy Lagnefors. Vänta inte på mig är David Myhrs första låt på svenska. Men det här är långt ifrån det första avtrycket han gör i musikvärlden. Med the Merrymakers fick han stora framgångar i Japan under 90-talets svenska musikexportvåg och bandet uppnådde en hög status i powerpopvärlden. Solodebuten Soundshine släpptes 2012 på engelska och blev en glad nyhet för alla som hade längtat efter en platta full av riktiga popkarameller. På Soundshine samarbetade Myhr med bland annat Andreas Dahlbäck (Lundell, Ternheim), Peter Morén (Peter Bjorn and John) och Andreas Mattsson (Popsicle). Albumet fick fantastiska lovord. Mastringen skedde på Abbey Road Studio.

Låten Vänta inte på mig är också Veckans färsking i Sveriges radio P4.

Vänta inte på mig – från inspelningen

David Myhr

David Myhr, Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande