Erik Westberg
Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hedrad professor tilldelad exklusivt stipendium

Publicerad: 2 maj 2017

Professor Erik Westberg, kördirigent och lärare vid Luleå tekniska universitet, hedras med Landshövding Kari Marklunds stipendium. Ett pris som delas ut av Längmanska företagarfonden till personer som marknadsför Norrbotten på ett förtjänstfullt sätt.

– Det är förstås mycket hedrande! Att både Kari Marklund och nuvarande landshövdingen Sven-Erik Österberg var närvarande vid utdelandet, gav en extra strålglans, säger en glad Erik Westberg.

Sätter Norrbotten på kartan

Priset delas ut årligen till individer eller grupper som på något vis marknadsfört Norrbottens län ute i landet. Erik Westberg som leder Musikhögskolans kammarkör och den egna vokalensemblem är i allra högsta grad ett exempel på sådan positiv marknadsföring.

– Att tala i egen sak, är ju inte alltid lätt. Men tillsammans med mina sångare i kammarkören och vokalensemblen har vi visat att sång och kultur är gränslös – körsången har satt Norrbotten på den nationella och internationella kartan.

Bara möjligt tillsammans med körsångarna

Prissumman på 25 000 kronor planerar Erik Westberg att använda till resor och kulturell förkovran. Berlin och Berlinerfilharmonikerna nämns med extra emfas. Men det som värmer mest är självklart hedersbetygelsen och den delade glädjen med sina körsångare.

– Priset ger energi och glädje! Det är också en slags vaccination mot de stunder som väggen av problem är närvarande. Man ska också komma ihåg att min körledargärning bara är möjlig tillsammans med körsångare. De gör det största jobbet.

Du har förärats med en mängd priser genom åren. Infaller sig någonsin en mättnad?

– Man gläds varje gång att någon uppmärksammar det man gör. Så någon mättnad – absolut icke – bara glädje!

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»