Björn Hällis
Björn Hällis bakom trumsetet. Foto: Mikael Sundkvist Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kungligt prisad för pedagogiska insatser

Publicerad: 7 december 2018

Björn Hällis, lärare och universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, tilldelas Göran Lagervalls musikstipendium inom högre musikutbildning. Priset tillfaller lärare som gjort betydelsefulla pedagogiska insatser på någon av landets musikhögskolor och utdelas av Kungliga Musikaliska Akademien.

– Att jag tilldelas Göran Lagervalls musikstipendium kom som en överraskning och det känns naturligtvis utomordentligt hedrande. Jag ser det som en erkänsla på att jag är på rätt spår i mitt upplägg av undervisning och i mina försök att hitta nya undervisningsformer, säger Björn Hällis.

Utvecklar undervisningsformerna

I motiveringen understryks Björn Hällis insatser i utvecklingen av nya undervisningsformer och metoder i program- och fristående kurser.

– På senare år har jag i samarbete med kollegor utforskat möjligheter till distansutbildning inom konstnärliga ämnen. Tillsammans med Arne Hagström (projektledare) och Robert Svensson har jag också jobbat med att utveckla gruppundervisning som komplement till enskild undervisning inom huvudinstrumentkurser, säger Björn Hällis.

Bemöter studenter som framtida kollegor

Björn Hällis undervisar på Musikhögskolan i Piteå och betonar lyxen i att se studenternas framsteg och finna inspiration till personlig utveckling på arbetstid. För honom är nyfikenhet en viktig beståndsdel i vad som gör en bra lärare.

– En bra lärare behärskar sitt ämnesområde och ser till att upprätthålla och utveckla sin kompetens. Det gäller därtill att föregå med gott exempel vad gäller en nyfikenhet för olika stilar och musikaliska sammanhang samt att bemöta studenter som potentiella framtida kollegor. Detta strävar jag att leva upp till.

Kontakt

Hällis, Björn - Universitetslektor, Utbildningsledare programmet Konstnärlig kandidat Musik

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: H125 - Piteå»