Lärare vann internationell musiktävling

Publicerad: 10 maj 2019

I stenhård internationell konkurrens utsågs Mathias Lundqvists låt Hopp och lek till vinnare när den USA-baserade låtskrivartävlingen International Songwriting Competition (ISC) tillkännagav årets pristagare. Låtskrivare och kompositörer från hela världen deltar och i jurygrupperna finns världsstjärnor som Kenny Garrett och Tom Waits.

– Det känns mycket oväntat! Det är en stor tävling med många deltagare, och bland de 15 finalisterna i min kategori fanns ett flertal rejält meriterade internationella namn, så jag trodde inte jag skulle ha någon chans. Exakt vad detta kommer innebära för min framtida musikkarriär är oklart men det ser fint ut i CV:t, säger Mathias Lundqvist, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och lärare på kandidatutbildningarna i musik.

Världsstjärnor i jurygrupperna

ISC är en årligt återkommande tävling som prisar aspirerande och etablerade låtarskrivare/artister inom en mängd olika genrer. I jurygrupperna finns några av musikbranschens allra största stjärnor där namn som Tom Waits, Ne-Yo och Marc Anthony sticker ut. I juryn för kategorin Jazz ,som Mathias Lundqvist tävlade i, återfanns stora artister som Kenny Garett, Peter Erskine och Ted Nash. Ett faktum som ger priset extra tyngd.

– Det betyder en hel del för mig att bli utvald och prisad av en sådan grupp musiker. Peer recognition är på många sätt den kanske värdefullaste formen av erkännande, då den baseras på initierad kunskap om hantverket, säger Mathias Lundqvist.

Vinnarlåten Hopp och lek skrevs i en av världens verkliga jazzmetropoler.

– Den komponerades i en hyrd lägenhet med flygel i Harlem, New York. Större delen av mitt debutalbum För kännedom kom till under den vistelsen.

Aktivt konstnärskap viktigt för kvalitén

Vid sidan om den egna musikkarriären undervisar Mathias Lundqvist på Musikhögskolan i Piteå. En bevisat bra miljö för aspirerande musiker och kompositörer, bara de senaste åren har en rad lärare tilldelats både nationella och internationella priser för sitt konstnärskap.

– Det är naturligtvis ett gott tecken. Att lärare inom konstnärliga ämnen också har ett eget aktivt konstnärskap att referera till är viktigt för både kvalitet och trovärdighet, konstaterar Mathias Lundqvist.

Lyssna på Hopp och lek här

Lundqvist, Mathias - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: D117 - Piteå»