David Myhr
David Myhr, universitetslektor i musikalisk gestaltning. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Låtskrivarprocessen kartläggs på nytt album

Publicerad: 2 februari 2018

Var kommer musikaliska idéer ifrån? Och vad är det som utgör en fantastisk låt? Det här är några av de frågor som universitetslektor David Myhr forskar kring. Frågeställningar som utforskas på den kommande soloskivan Lucky Day. Ett första smakprov släpptes nyligen i form av singeln Jealous Sun.

– Det känns efterlängtat att singeln nu är släppt!  Visserligen var det bara 15 månader sedan jag släppte filmlåten Spellbound, men det har gått sex år sedan jag släppte mitt solodebutalbum Soundshine. Så det har varit en lång resa och som artist hinner man som vanligt bygga orealistiskt skyhöga förväntningar på att världen liksom ska stanna upp en stund, säger David Myhr och berättar att grundmelodin till den nya singeln funnits i hans huvud i många år.

– Jag har gått och burit på den här refrängmelodin i fem år och tänkt att det kunde bli något bra en vacker dag. Båda mina medproducenter sade tidigt att den luktade lite singel.  ”– I think you’re gonna make some friends with this!”, sa Brad Jones.  Jag är såklart väldigt nöjd med låten men grejen är att jag är sådär löjligt stolt som man ju ska vara över alla tio låtar på albumet som faktiskt alla är rätt olika varandra.

Konstnärlig del av avhandling

David Myhr undervisar på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och gjorde sig först känd som frontman i bandet i The Merrymakers, en grupp som sprudlade av melodier och bidrog till att upprätthålla det svenska ryktet som ett mecka för melodisk pop på 1990-talet. Hans andra soloskiva Lucky Day släpps den 18 maj men redan nu kan man lyssna på den första singeln Jealous Sun. Skivan är inte bara ett nytt album med tio låtar utan också den klingande, konstnärliga, delen av den avhandling han jobbar med på Luleå tekniska universitet.

– Under arbetets gång har jag har låtit dokumentera hela processen på video för att sedan kunna analysera lite mer i detalj vad det egentligen är som händer när melodier skapas. Med mig själv som forskningsobjekt. Jag försöker bland annat ta reda på vad det är som gör att jag tycker den ena idén är bättre än den andra och så vidare. Så det har varit jättespännande att växla min vanliga konstnärliga praktik med att ta mig forskarhatten och titta på det hela utifrån, säger David Myhr som dock aktat sig för att låta det akademiska anslaget påverka musikskapandet.

Strävar efter fördjupning

– Faktum är att jag medvetet har försökt att inte ändrat på mitt arbetssätt i själva musikskapandet förutom då det faktum att jag denna gång (februari 2015 reds. anm.) åkte till Los Angeles, Nashville och New York för att samarbeta med ett gäng amerikanska låtskrivare som jag ser upp till. Men min tanke har aldrig varit att låtarna i sig ska påverkas av forskningen. Jag tillhör heller inte dem som vill experimentera vilt och testa helt obeprövade metoder. Jag strävar snarare efter att fördjupa mig inom det jag redan älskar och kan en hel del om. Men ingen blir fullärd. Inte ens Paul McCartney eller Benny Andersson vet hur de gör när de skriver låtar. På gott och ont förstås.

Lyssna på Jealous Sun

David Myhr

Myhr, David - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande