Lusten till musik och liv i ny dokumentär

Publicerad: 15 januari 2018

Erik Westberg beskrivs som en musikalisk magiker och är en av Sveriges absolut främsta kördirigenter. Nu i helgen premiärsändes radioprogrammet Dirigenten som överlevde, i vilken hans hittilsvarande gärning dokumenterats. En resa som innehåller både höga toppar och djupa dalar.

– Det är med blandade känslor som jag läser rubriken. Den har jag inte satt, men den antyder en svår period i mitt liv och visst är den verklig. Det viktigaste är dock det lustfyllda musikaliska skapandet och den energi som musiken ger tillbaka. Livet har oändliga möjligheter, säger Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet.

En berättelse värd att sprida

Erik Westberg är sedan 1990 verksam på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet där han undervisar i kördirigering och körsång. Han har rönt stora framgånger med Musikhögskolans kammarkör och sin egen vokalensemble och valdes 2008 in i Kungliga Musikaliska akademien. Erik Westberg känner sig hedrad och rörd av att hans liv och gärning nu blivit föremål för en dokumentär.

Flera av mina nära vänner och kollegor har intervjuats. Jag blir varm inombords över att få lyssna på andra människors reflektioner och tankar, berättar Erik Westberg som dock upplevde det svårt att ta sig an en mörkare tid i livet då han plågades av psykisk ohälsa.

– Det var svårt att gå igenom sjukdomsperioden. Den vill jag lägga mig bakom. Men om någon person - genom min berättelse - kan hitta nycklar till att hitta tillbaka så är berättelsen värd att återges.

Personporträtt gjort med respekt och omtanke

Dokumentären som premiärsändes lördagen den 13 januari är gjord av Malin Winberg som studerade journalistik vid Luleå tekniska universitet under åren 2009 till 2012. Huvudpersonen själv känner sig nöjd med slutresultatet.

– Att höra sin röst är närapå ångestladdat, men på det hela taget är personporträttet gjort med respekt och omtanke och med mycket musik. Alltifrån det att jag spelar ett pianostycke och leder en ungdomskör på 80-talet till nutida inspelningar med Musikhögskolans kammarkör och min egen vokalensemble. Det är befriande med så mycket musik – där finns svaret!

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»