Musikhögskolan dominerar branschgala

Publicerad: 11 oktober 2018

Två av universitetets lärare i komposition nominerades i kategorin ”Årets konstmusik - Stor Ensemble/Opera ” när kandidaterna till Musikförläggarnas pris presenterades. Det betyder att hälften av de nominerade är verksamma på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

– Det visar att det finns en utåtriktad och inbjudande estetik som genomsyrar våra kompositionsutbildningar, säger Fredrik Högberg, universitetslektor och nominerad för sin violinkonsert Absent Illusions.

Vunnit Guldbagge

Även professor Jan Sandström är nominerad för sitt verk Solamente tú (Nea Edition). Att vara nominerad till prestigfulla priser är inget nytt för Jan Sandström som vann en Guldbagge 2017 för musiken till filmen Sophelikoptern.

Fredrik Högberg känner sig hedrad över nomineringen och tror att en vinst av Musikförläggarnas pris kan öppna för nya musikaliska möjligheter.

– Det skulle vara otroligt kul att vinna, sådana här priser brukar kunna bana väg för musiken, men även nomineringen i sig väcker ju uppmärksamhet.

Två före detta elever nominerade

Jan Sandström påpekar att två av de övriga nominerade i kategorin är före detta elever till honom på Musikhögskolan i Piteå.

– Dels Fredrik Högberg, som nu är min kollega, men också Andrea Tarrodi har studerat för mig. Det känns självklart jättekul och är en fjäder i hatten för oss på Musikhögskolan.

Jan Sandström

Sandström, Jan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: H103 - Piteå»