Jan-Olof Eriksson
Jan-Olof Eriksson Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Prisas för enastående pedagogisk gärning

Publicerad: 13 oktober 2017

Jan-Olof Eriksson, professor vid Luleå tekniska universitet, tilldelas Framtidens Musikpris för Enastående pedagogisk gärning.

– Det känns som bra musik – underbart! Mycket oväntat och en fantastisk bekräftelse efter cirka 40 års arbete i musikens tjänst, säger den glade pristagaren.

Musikens glöd tändes tidigt

Framtidens musikpris delas ut årligen av Riksförbundet unga musikanter, i nära samarbete med Kulturskolerådet och Swedish Music Hall of Fame.
Jan-Olof Eriksson, eller JOE som han också kallas, har varit verksam på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet sedan 1974 där han varit ansvarig för gitarrutbildningen på musikprogrammen. Han är uppvuxen i en musikalisk familj och passionen för musiken föddes tidigt.

– Mina egna musikaliska upplevelser från uppväxten präglade mig starkt. Mina föräldrar spelade och sjöng och jag lärde mig själv spela och kunde tidigt delta i familjens musikutövande. De förmedlade en "musikant-känsla” som tände musikens glöd i mig. Den känslan önskar jag att ALLA unga människor skall få uppleva. Musikens glöd har följt mig genom livet och jag försöker förmedla den till unga musikanter och studenter, säger Jan-Olof Eriksson och berättar att hans egna barn inspirerade hans senare pedagogiska gärning.

Inspirerad av barnens positiva erfarenheter

– Våra egna barns musikintresse, jag följde och studerade deras musikaliska upplevelser och utveckling när de var elever i Piteå musikskola, inspirerade mig också – dessa positiva erfarenheter och kunskaper infogade jag sedan i min egen instrumentalmetodikundervisning och i mitt dagliga arbete med att utbilda musikpedagoger och musiker vid Musikhögskolan i Piteå.

Vad är det som gör det så roligt att arbeta med musik för barn och ungdomar?

– Att möta deras blick när det tänder till och skön musik blir till! Ett bra exempel på det är samarbetet med danslärarutbildningen och vårt projekt Flamenco-dans och gitarr. Det gav mig idén att sammanfoga unga musiker och dansare vid Piteå dans- och kulturskola och skapa ett Flamencodans och gitarr-projekt samt föreställning. Då glimmade barnens ögon – mitt öga var inte torrt!

Vad ska du göra för prissumman på 20 000 kronor?

– De placeras på mitt musikkonto; inköp av böcker, noter, LP:s/CD:s, strängar och gärna en resa till någon musikfestival.

Framtidens Musikpris delas ut den 25 oktober på Scenkonstmuseet i Stockholm.