Jan Sandström
Jan Sandström. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Professor nominerad till Guldbagge

Publicerad: 20 januari 2017

Jan Sandström, professor vid Luleå tekniska universitet och en av Sveriges mest hyllade kompositörer, nominerades nyligen till en Guldbagge i kategorin bästa originalmusik.

– För att använda ett filmcitat, det känns surreal but nice (Hugh Grant från filmen Notting Hill, reds anm.). Det är ju första gången som jag skriver filmmusik, så det går inte att tänka sig en bättre respons, säger Jan Sandström.

Jan Sandström är till vardags aktiv som professor och lärare i komposition på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Han har tidigare skrivit musik för orkester, kör, opera, dans och radioteater. Efter att regissören och manusförförfattaren Jonas Selberg Augustsén kontaktat honom kan han nu även tillföra filmmusik till den långa meritlistan.

– Han tog kontakt efter att han hört ett radioprogram om mig och vi klickade direkt, berättar Jan Sandström.

Jobbar gärna med film igen

Filmen Sophelikoptern handlar om unga romer som åker genom Sverige för att leverera en klocka till sin mormor.

– Det är en sorts roadmovie där en rad spännande saker inträffar på resan. Jonas ville inte att musiken skulle vara romsk, utan snarare svenskt nationalromantisk i stil med Lars-Erik Larsson, säger Jan Sandström som gärna jobbar med film igen.

– Jag känner mig nöjd med slutresultatet och Jonas och filmteamet tyckte att de skisser jag tidigt spelade upp lät fint, så det var en skön - och mycket rolig - resa som jag gärna gör om. Att arbeta med film är något alldeles speciellt, och det är kul att få möjlighet att gå in i nya rum och leka.

Vad skulle det betyda för dig om du vinner Guldbaggen?

– Jag ska vara helt ärlig och säga att för mig är en nominering, en av tre i kategorin bästa filmmusik i över fyrtio filmer, alldeles tillräckligt enormt. Så blev ju musiken dessutom nominerad till Nordiska filmmusikpriset som har sin gala i Berlin i februari. Surreal - but nice!

Guldbaggegalan sänds i SVT 1 måndag den 23/1 klockan 20.00

Jan Sandström

Sandström, Jan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande