Hoppa till innehållet
Stefan Östersjö
Stefan Östersjö Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stefan Östersjö utsedd till gästprofessor vid Karlstad universitet

Publicerad: 16 november 2020

Stefan Östersjö tillträdde den 1 november en gästprofessur vid institutionen för konstnärliga studier på Musikhögskolan i Ingesund, Karlstads universitet Gästprofessuren är finansierad av Wettergrenstiftelsen.
– Min gästprofessur är en del i ett strategiskt samarbete för att bygga större miljöer för forskning inom musikalisk gestaltning, säger Stefan Östersjö.

Stefan Östersjö kommer att vara verksam på deltid under två år med möjlighet till förlängning om ett år i taget. Men detta betyder inte att han släpper fokus på utvecklingen vid Musikhögskolan i Piteå, tvärtom:

–   Detta uppdrag kommer väldigt lägligt, samtidigt som vi välkomnar två lärare från Ingesund som doktorander i Piteå. Musikhögskolan i Piteå har redan ett nära samarbete med Kungliga musikhögskolan i Stockholm och vi kan nu sträcka ut den gemensamma forskningsmiljön också mot Ingesund. För konstnärlig forskning i Sverige är det en viktig väg att gå, för att bygga hållfasta miljöer. Detta kommer ha stor betydelse för undervisningsmiljön, men också för möjligheten att arbeta med vidare internationella allianser i forskningsvärlden och musiklivet, säger Stefan Östersjö.

Två nya doktorander

De två doktorander från Ingesund som nu inleder sina studier är gitarristen Georg Gulyas och flöjtisten Ann Elkjär. De är båda två väletablerade musiker inom sina respektive fält, och tar också med sig gedigen erfarenhet av att undervisa på högskolenivå i musikalisk gestaltning in i doktorandutbildningen. Deras projekt syftar båda till att bidra till utveckling av former för undervisning i högre musikutbildning, och detta utvecklingsarbete utgör en central del av Stefan Östersjös uppdrag i gästprofessuren i Ingesund. Härigenom är det vidare syftet att verka för högre kvalitet i både forskning och utbildning inom denna vidgade forskningsmiljö.

Grammisbelönad

Stefan Östersjö är klassiskt skolad gitarrist och har varit professionell musiker sen början av 90-talet. Han har släppt 25 album och ytterligare ett släpps innan årets slut. 1997 fick han en Grammis för sitt första soloalbum. Han disputerade på Musikhögskolan i Malmö 2008. I avhandlingen studerar han de tysta överenskommelser som växer fram mellan musiker och tonsättare om hur ett verk ska gestaltas. Stora delar av hans forskning är tvärdisciplinär och har utförts i samarbete med forskare inom musikpsykologi, systematisk musikvetenskap och genusteori över hela världen.

– Med sin gedigna kompetens som forskare och professionell musiker på hög konstnärlig nivå kommer Stefan Östersjö att bli en mycket värdefull förstärkning för oss här på Musikhögskolan Ingesund och institutionen i sin helhet. Hans intresse för tvärdisciplinär forskning är också något som jag ser kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av forskningsmiljön vid institutionen för konstnärliga studier, säger Carina Hauge-Rouass, prefekt vid Musikhögskolan Ingesund.

Sen 2018 är Stefan Östersjö verksam som professor och ämnesföreträdare i musikalisk gestaltning Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet där han driver en rad olika projekt, i samarbete med institutioner i musiklivet och universitet i Europa och USA.

Kontakt

Stefan Östersjö

Stefan Östersjö, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0911-72606
Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle