Tilldelas årets Interpretpris

Publicerad: 10 juni 2020

Föreningen Svenska Tonsättare tilldelar Erik Westberg och hans vokalensemble årets Interpretpris. Förutom äran ingår även en prissumma på 50 000 kronor.

− Det känns fantastiskt roligt att få detta erkännande! Från det att vi bildades har det varit viktigt att beställa ny musik och att få utforska nya verk, det är en av de mest spännande delarna i vårt körarbete. Mina sångares stora och hängivna engagemang, liksom den kreativa miljön med musiker och pedagoger på Musikhögskolan har gjort detta möjligt. Jag är en lycklig dirigent!, säger Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet.

Turnerat världen runt

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 16–20 sångare. Ensemblens körledare och dirigent är Erik Westberg, professor i kördirigering och körsång på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Ensemblens medlemmar kommer från norra Sverige och Finland och är verksamma som solister, kyrkomusiker och musiklärare. Ensemblen har beställt och uruppfört ett 50-tal verk av bland andra Gunnar Eriksson, Tebogo Monnakgotla, Jan Sandström, Sven-David Sandström, Carl Unander-Scharin, Arvo Pärt och Paula af Malmborg Ward.

Över fyrtio turnéer till Asien, Europa, Nord- och Sydamerika har genomförts. Vokalensemblen var engagerad i projektet ”Körsång för fred och rättvisa” med turné i Tonga och Samoa vid millennieskiftet. Ensemblen har tillsammans med Musikhögskolans kammarkör i Piteå och Naxos spelat in samtliga a cappella-verk av Wilhelm Peterson-Berger. Erik Westbergs Vokalensemblen har också gjort ett flertal inspelningar för Sveriges Radio i samarbete med EBU (European Broadcasting Union).

Interpretpriset, instiftat 1982 av Föreningen Svenska Tonsättare delas ut till musiker, ensembler, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig genom att framföra samtida konstmusik.

Motiveringen lyder:

"Erik Westbergs Vokalensemble får priset för sitt stora och mångåriga engagemang i och arbete för ny svensk körmusik. Genom ett stort antal beställningar och sin internationella genomslagskraft når de ut till en bred allmän publik."

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»