Uruppför verk av Frost-kompositör

Publicerad: 29 januari 2019

Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet, och hans vokalensemble uruppför verket Bidám vuolle av kompositören Frode Fjellheim vid två konserter i Luleå och Piteå. Frode Fjellheim är främst känd som en av kompositörerna till musiken i succéfilmen Frost.

– Jag har länge närt en förhoppning att få beställa och uruppföra ett verk för vokalensemblen med Frode som solist. Vi repeterade den gångna helgen och blev överförtjusta – han har hittat rätt karaktär och ”ton” för ensemblens klang och numerär, säger Erik Westberg, dirigent och professor i musikalisk gestaltning vid universitetet.

En dröm som gått uppfyllelse

Den norske kompositören Frode Fjellheim, som har samiska rötter, kommer att delta som jojksolist vid konserterna i Luleå domkyrka den andra februari och i Studio Acusticum den fjärde februari. Erik Westberg träffade Frode Fjellheim redan 2003 under arbetet med projektet Barents körcentrum.

– Det var då idén att beställa ett verk av Frode såddes. En dröm som nu gått i uppfyllelse, berättar Erik Westberg.

Når lyssnare över hela Europa

Konserten i Studio Acusticum i Piteå kommer att spelas in och sändas live av Sveriges Radio P2. Genom EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) kommer Erik Westbergs vokalensemble också nå ut till tusentals lyssnare runt om i Europa. Det är sju länder i EBU:s nätverk som har beställt konserten varav tre: Sverige, Finland och Estland kommer att sända den direkt. Deutchland Radio Kultur i Berlin sänder konserten den 21 mars och i Kroatien, Polen, Portugal och Nederländerna kommer den att sändas vid senare tillfälle. Det innebär att den musik som framförs i Studio Acusticum kommer att kunna höras av hundratusentals människor runt om i Europa.

– Att konserten, utöver hundratalet personer i publiken, dessutom kan nå hundratusentals lyssnare runt om i Europa, är en unik möjlighet för oss att nå ut med vår musik, säger Erik Westberg och utlovar en vacker och omtumlande konsertupplevelse.

– Programmet är ovanligt för ensemblen, konsertens inledning Was it a Voice är det enda verket som i uttryck mest kan förknippas med ensemblen. Och att få musicera med organisten Markus Wargh – det blir ytterligare ett sätt att skapa musikalisk magi. Jag hoppas att publiken kommer att beröras av det vackra och häftigt omtumlande i musiken.

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare. Ensemblens medlemmar är verksamma som solister, kyrkomusiker samt musiklärare och kommer från norra Sverige och Finland. Vokalensemblen har en mycket tydlig koppling till Luleå tekniska universitet och den professionella körverksamheten vid Musikhögskolan i Piteå.

Kontakt

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72624
Rum: E105 - Piteå»

Taggar