Erik Westberg 2018
Erik Westberg. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utsedd till ny dirigent för Sveriges Ungdomskör

Publicerad: 21 maj 2018

Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet, utsågs nyligen till ny dirigent för Sveriges Ungdomskör.

– Det känns naturligtvis både spännande och hedrande. Det var trots allt nära 40 år sedan jag ledde en ungdomskör – oförglömliga och ljuvlig minnen som jag burit med mig som ett vaccin genom alla år, berättar Erik Westberg.

Testa sina musikaliska vingar

Sveriges Ungdomskör (SVUK) bedrivs utifrån idén om att det i Sverige – som i flertalet länder i Europa och resten av världen – ska finnas en nationell ungdomskör med representation av unga, ambitiösa körsångare från hela landet. Den ska verka som en viktig musikalisk mötesplats för sångare mellan 16–25 år och därigenom en förebild och inspiration för unga korister i barn- och ungdomskörer runt om i Sverige. Erik Westberg ser fram emot utmaningen och förtroendet att få leda SVUK de kommande tre åren.

– Det som lockar mest med uppdraget är att få testa sina musikaliska vingar och öron i en ensemble med unga musikanter. Det blir en utmaning att hitta en repertoar som både utvecklar varje individ och ensemblen som en musikalisk kropp. SVUK ger möjligheter att fånga upp korister som bor på platser i Sverige där det kanske inte finns förutsättningar för att sjunga i kör på detta sätt. Vi kan erbjuda dem ett sammanhang där de med sina nyvunna kunskaper kan ta med det till deras respektive hemorter. På så sätt kan vi bidra till att hela Sverige, och inte bara vissa delar, kan fortleva som körland.

Tar med sin lust för ny musik

Erik Westberg påbörjar uppdraget som ny dirigent för SVUK hösten 2018 och trots att han ännu inte hunnit träffa kören så finns ambitionerna redan där.

– Jag har ännu inte träffat SVUK, så jag har inte en klanglig upplevelse av dem ännu, men självklart tar jag med mig min lust att jobba med ny musik, spännande turnéer, konstnärliga produktioner och framträdanden i olika sammanhang där SVUK får en viktig roll.

Vad betyder SVUK för återväxten inom svensk körverksamhet?

– Jag hoppas att sångarna får med sig viktiga körupplevelser och erfarenheter som ger dem nyfikenhet att fortsätta att musicera – inte bara som körsångare, men också att ta del av det fantastiska utbud av live-musik som ges varje vecka på otaliga platser i vårt land. SVUK:s betydelse för återväxten är enorm genom till exempel samarbetet med Radiokören, vår främsta professionella kör i Sverige och tillhörande det absoluta toppskiktet av Europas körer.

Erik Westberg är sedan 1990 verksam på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet där han undervisar i kördirigering och körsång. Han har rönt stora framgångar med Musikhögskolans kammarkör samt sin egen vokalensemble och valdes 2008 in i Kungliga Musikaliska akademien.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»