Världsunik satsning av vokalensemblen

Publicerad: 28 september 2017

Erik Westbergs Vokalensemble är allmänt betraktad som en av landets mest framstående inom sin genre. I början av oktober släpper ensemblen sin nya skiva Chorus Gloriosus där man satsar på något helt världsunikt.

– För cd:n Chorus Gloriosus tänker vi utöka lyssnarens upplevelse genom att fler sinnen än enbart hörseln inkluderas. I samarbete med yrkesverksamma designers har körverken tolkats visuellt och doftsatts. Resultatet är ett vackert CD-konvolut med tillhörande booklet, tre doftsatta vykort per cd samt konstfilm på tema universum, kroppen/lidandet och mikrokosmos. Från det stora ogripbara till den lilla människan och till livets minsta beståndsdelar – som en helhet. Jag tror det är första gången som doftsättning inkluderas i ett ljudande konstverk utgivet på cd. Det blir spännande att se vilket mottagande detta får, säger Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet.

Erik Westberg beskriver albumet som något av en utmaning för lyssnaren.

– Detta är första skivan vokalensemblen producerar som enbart innehåller verk för kör och orgel. Det är stora upplagda verk som har ett visst motstånd. Inga lättsmälta treminuters bitar! Vi gör bland annat ett 20-stämmigt verk, Jauchzt for Gott av Polarprisvinnaren Sofia Gubajdulina.

Tydlig koppling till universitetet

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare. Ensemblens medlemmar är verksamma som solister, kyrkomusiker och musiklärare och kommer från norra Sverige och Finland. Vokalensemblen har också en mycket tydlig koppling till Luleå tekniska universitet och verksamheten vid Musikhögskolan. Ett exempel på det är att Helena Holmlund, som nyligen avlagt masterexamen i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan, medverkar som orgelsolist på den nya skivan.

– Helena är en av de främsta på sitt instrument, hon är tekniskt skicklig och musikaliskt sensibel. Att hon dessutom gillar utmaningar och ny musik, det är en perfekt kombination, säger Erik Westberg.

Stora musikaliska upplevelser

Nyligen besökte vokalensemblen Tyskland för konserter i Essen, Bielefeld och Dortmund. Förutom konserterna höll man även i en workshop vid den internationella körfestivalen i Dortmund med över 1 500 deltagare från Europa. Turnén uppskattades av både ensemble och publik.

– På många sätt innehöll turnén stora musikaliska upplevelser samt en mycket kunnig och lyssnande publik.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»