Mikael Bäckman
Mikael Bäckman. Foto: Emma Bergström Wuolo Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Masteruppsats presenteras med konsert

Mikael Bäckman, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet, presenterar sin masteruppsats med en föreläsning och konsert på Studio Acusticum i kväll. I masteruppsatsen har han undersökt hur det påverkar honom som munspelare om han övar samma saker på både diatoniskt munspel och kromatiskt munspel.

– Min kortfattade slutsats är att det funkade väldigt bra. Jag blev min egen inspiratör och lärare. Det ledde till idéer som jag aldrig annars hade kommit fram till, säger Mikael Bäckman som avslutade sina studier på masterprogrammet i musik under våren. I dag jobbar han med instrument- och ensembleundervisning på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Forskningspionjär

I uppsatsen har Mikael Bäckman utgått från ett antal licks (fraser) som han övat på bägge munspelen och undersökt hur det ena instrumentet kan inspirera det andra, och vice versa. Dessa licks och variationer på licksen har han spelat in och sedan analyserat. Skillnaden mellan kromatiskt munspel och diatoniskt munspel är att det kromatiska munspelet har en knapp på sidan, vilket innebär att man kan spela alla toner i skalan, även de svarta tangenterna på pianot. Det diatoniska munspelet är stämt i en specifik tonart och används oftast i Blues och Country.
Mikael Bäckman är något av en föregångare inom forskning gällande munspel.

– I och med att jag spelar ett ovanligt instrument som är väldigt dåligt representerat i den akademiska världen så känner jag nästan ett ansvar att göra det jag kan för att förbättra situationen, säger Mikael Bäckman som ser vissa fördelar med pionjärskapet.

Inbjuden till World Harmonica festival

– Det finns inte så många förväntningar. Om en gitarrist gör samma sak så uppmärksammas det inte på samma sätt, för det är gjort av många andra tidigare. Jag har blivit inbjuden till World Harmonica Festival för att berätta om mitt arbete. Festivalen hålls vart fjärde år och sker i början av november. När de fick nys om mitt arbete så ville de direkt ha dit mig. Hade det funnits en drös med akademiska arbeten kring munspel hade jag nog inte blivit inbjuden.

Varför väljer du att presentera din uppsats med en föreläsning och konsert?

– När jag hörde att Universitet Presenterar ville visa upp vår konstnärliga forskning här på institutionen kände jag att mitt arbete passade utmärkt som programpunkt.

Universitetet presenterar är en satsning för synliggöra den konstnärliga forskningsmiljön på Luleå tekniska universitet för en bred allmänhet genom en serie arrangemang under hösten och våren.

Mikael Bäckman

Bäckman, Mikael - Universitetsadjunkt

Organisation: Musikpedagogik, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande