Hoppa till innehållet
Johan Sterte,rektor vid LTU tycker att budgetproppen ger ett angenämt läge Foto:Leif Nyberg

Budgetproppen positiv för LTU

Publicerad: 20 september 2012

Regeringen har nu presenterat sin budgetproposition – och för Luleå tekniska universitet ser det mycket ljust ut. Allt fler väljer att studera på LTU, och i och med att regeringens takbelopp blir 10 miljoner mer än förväntat, kan LTU anta många nya studenter även nästa år.

– Vi har ett väldigt angenämt läge på LTU just nu. Att takbeloppet höjdes med 10 miljoner var en nyhet för oss. Så sent som för ett halvår sedan var det tal om en sänkning, säger rektor Johan Sterte.

Dessutom belönas LTU för toppbetyg i Högskoleverkets utvärderingar av utbildningar. De två utbildningar som premieras för toppbetyget Mycket hög kvalitet, i Högskoleverkets utvärdering är magister Nationalekonomi och master Informationssäkerhet.  De får tillsammans drygt en halv miljon kronor, i extra resurser.

– Det är väldigt glädjande att vi har fått ett kvitto på den goda kvalitet vi länge vetat att har på vår utbildning i Nationalekonomi, och det kommer förstås utbildningen till godo, säger Jan Johansson, prefekt vid Institutionen för Ekonomi, teknik och Samhälle.

Även på institutionen för System- och rymdteknik är det klart till vad regeringens extraresurser går.

– Pengarna är ett välkommet tillskott, men bäst av allt var ändå utvärderingsresultaten.  De resurser som institutionen får för mycket hög kvalitet på informationssäkerhetsmastern och för hög kvalitet på systemvetenskapskandidaten i HSVs utvärdering, går oavkortat till forskningsämnet data- och systemvetenskap.  Där satsas pengarna på kompetensutveckling av lärare och på utveckling av forskningen inom området, säger Jonas Ekman, prefekt vid institutionen för System- och rymdteknik.

LTU får även nya utbildningsplatser för utbildning av Högskoleingenjörer och sjuksköterskor.

När det gäller regeringens satsning på de utlovade strategiska forskningsområdena gruv-, mineral- och stålforskning, Hållbart byggande, Skogsråvaror och biomassa och rymdforskning, på 700 miljoner 2013-2016, ges inga exakta pengasummor just till LTU i dagsläget.

Regeringens forskningsproposition presenteras i mitten av oktober.