Hoppa till innehållet
Foto: Lars deWall
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare föreläser om gruvbranschens framtid

Publicerad: 18 oktober 2017

Gruvkonjunkturen har förbättrats under det senaste året vilket väcker frågor om hur framtiden ser ut för branschen. Den 19 oktober presenteras aktuella forskningsresultat på ett seminarium i Vetenskapens hus.

Gruvföretagen LKAB och Boliden har senaste året varit på uppgång och det finns nu planer på att återstarta gruvan i Pajala. En fortsatt positiv utveckling väcker frågor om vilken betydelse råvarumarknaden har för den ekonomiska utvecklingen, hur framtiden för oljepriset ser ut och om icke-förnyelsebara råvaror bidrar till ekonomisk utveckling. Om det handlar torsdagens seminarium i Vetenskapens hus där forskare från Luleå tekniska universitet tillsammans med internationella forskare presenterar aktuella resultat på temat. 

– Mineralpriserna nådde sin topp kring år 2012 till följd av enorm tillväxt och i Kina och andra utvecklingsländer. Därefter rasade priserna, men järnmalmspriserna har under de senaste åren stärkts. Det är mer balans mellan utbud och efterfrågan nu, säger Linda Wårell, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, som på seminariet kommer att prata om vilken effekt det har haft på gruvindustrin idag.

Enligt Linda Wårell kommer det alltid vara svängningar i råvarupriserna till följd av att marknaden är internationell och hon menar att det är svårt att påverka de regionala förutsättningarna eftersom efterfrågan inte är lokal. Tillsammans med professorn Marian Radetzki har hon gett ut en nyutgåva av boken “A Handbook of Primary Commodities in the Global Economy” som fokuserar på de förändringar som skett på råvarumarknaderna sedan råvaruboomen.

– Gruvboomen som varit har haft en stor påverkan på hela råvarumarknaden. 2010-talet har varit en dramatisk period för de flesta råvaror i och med att en kraftig produktionsökning, i kombination med en svagare utveckling av efterfrågan, säger hon. 

Taggar