Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg
Årets lärare 2016 – Åsa Lindman, post doktor i nationalekonomi. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets lärare ser alla studenter

Publicerad: 31 maj 2016

Luleå studentkårs pris för årets lärare 2016 går till Åsa Lindman, post doktor i nationalekonomi.
– Det känns fantastiskt! Jag är jätteglad och värderar det väldigt högt, säger Åsa Lindman.

Åsa Lindman undervisar främst i olika kurser inom mikroekonomi och handleder examensarbeten. Men hon har också varit involverad i en kurs som introducerar lärarstuderande till det samhällsvetenskapliga området. Åsa Lindman har nämligen en bakgrund som statsvetare, och halkade in på nationalekonomin lite av en slump.

– I min utbildning var jag tvungen att läsa en kurs inom nationalekonomi. Jag hade hört att det var jättesvårt och dötråkigt, men det blev tvärtom.

Varför tror du att just du vann?

– Jag gillar verkligen nationalekonomi och den logik som ämnet har. Och sen för att jag tycker om att undervisa.

Hur är du som lärare?

– Jag ställer höga krav och är noggrann. Jag försöker vara öppen och uppmuntrar gärna till frågor. Jag gillar att provocera för att få studenterna att ifrågasätta olika tankesätt, och uppmuntrar gärna till diskussion. Jag vill att alla ska förstå och ser om studenterna ser ut som frågetecken. Då försöker jag förklara på ett annat sätt eller ge ett annat exempel. Det är en utmaning och det är härligt att se när en student får en aha-upplevelse, för jag ser när det händer, även om det är en sal med kanske 150-200 studenter. Jag ser mycket mer än de tror.

 

Juryns motivering

Åsa är otroligt pedagogisk i sättet att förklara ekonomiska begrepp och teorier och håller intressanta och välstrukturerade föreläsningar och lektioner. Vid seminarierna reder hon ut de frågetecken som uppstår på ett föredömligt sätt. Hon är lätt kontaktbar och ger gärna feedback till studenterna och svarar på deras frågor. Studenternas synpunkter är något som hon tar stor hänsyn till. Åsa är läraren som ger det lilla extra som gör att studenten känner sig hörd och förstådd. Därför tilldelar vi priset årets lärare till Åsa Lindman.

Taggar