Hoppa till innehållet
SM i ekonomi
Isak Al och Magne Björnholm i det framgångsrika laget från Luleå tekniska universitet. De båda läser civilekonomprogrammet. Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Framgångar för Luleå tekniska universitet i SM i ekonomi

Publicerad: 22 juni 2022

Fredagen den 12 maj hölls SM i ekonomi i Örebro. Trots numerärt underläge kom Luleå tekniska universitets lag på tredje plats. Därmed har laget kvalat in till den nordiska tävlingen i nationalekonomi i Helsingfors 28 – 30 oktober.

 Olle Hage är universitetslektor i nationalekonomi och meriterad lärare. SM i Örebro är hans sjätte gång som domare i tävlingen.

– Det är inget jag får betalt för men det är värt att var med ändå. Det är en kul grej och det är roligt att få stödja ett evenemang som arrangeras av studenterna själva.

Studenterna bedöms i fyra olika ekonomiska ämnesområden: nationalekonomi, redovisning & styrning, marknadsföring & organisation samt allmän ekonomi. Det sistnämnda området kan behandla frågor som hör hemma inom juridik eller statistik samt rena allmänbildningsfrågor. Varje område har en domare. Därtill finns en huvuddomare.

Visa att de förstår

– De flesta frågor kräver att de tävlande inte bara svarar rätt. De måste göra en korrekt analys också för att visa att de verkligen förstår frågan. Som domare är det roligt att vara med i finalen. Det är lite som På spåret eller Vi i 5:an, men vi har inga burar.

Totalt deltog lag från cirka 15 olika svenska universitet i SM i Örebro. För att få delta i SM måste varje lag först vinna en deltävling vid sitt eget universitet. Isak Al var medlem i det lag som vann deltävlingen vid Luleå tekniska universitet, men när SM började närma sig var han plötsligt den enda kvarvarande medlemmen i laget.

– Jag ringde Magne Björnholm och frågade honom om han ville hänga med till Örebro och tävla. Magne är smart. Dessutom går han på första året av civilekonomutbildningen så han har det man går igenom i ettan färskt i minne, säger Isak Al.  

Både skriftligt och muntligt

Finalen bestod av både skriftliga och muntliga frågor. En del av frågorna är rena faktafrågor med ett entydigt rätt svar medan andra frågor kräver att studenterna kan föra ett övertygande resonemang.

– Sista frågan var avgörande. Som tur var hade jag precis haft en tenta i tillämpad makroekonomi. Tack var den kunde jag svara på frågan, säger Magne Björnholm.

Trots att de andra lagen bestod av tre tävlande gick det bra för Isak och Magne. Tillsammans med ett lag från Handelshögskolan i Stockholm respektive Karlstad universitet kommer de att tävla mot lag från Finland, Danmark och Norge i Helsingfors i höst.

Norge räknas som favoriter. Men jag är en tävlingsmänniska så jag går in för att vinna i Helsingfors, säger Isak Al.