Hoppa till innehållet
Magnus Ericsson
Magnus Ericsson. Foto: Peter Knutson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tidskriften Mineral Economics firar 30 år

Publicerad: 12 maj 2017

I år firar den internationella tidskriften Mineral Economics 30-års jubileum. Den mångdisciplinära tidningen som ges ut i nära samarbete med Luleå tekniska universitet fokuserar på ekonomiska och politiska frågor inom mineral- och metallmarknader.

Tidskriften syftar till att öka förståelsen för ekonomiska, sociala, miljö och politiska konsekvenser vid gruvdrift och nyttjandet av naturresurser. Mineral Economics utgör en plattform för akademiker, industri, beslutsfattare och andra experter som vill publicera resultat av forskning och studier i syfte att dela deras perspektiv och kunskap om nyttjandet av naturresurser. 

Fokus på metaller och gruvdrift 

Arbetet med tidskriften har varit en lång och slingrande resa, och över tiden har namnet ändrats ett antal gånger: Raw Materials Report; Journal of Mineral Policy, Business and Environment; Minerals & Energy och slutligen Mineral Economics. Metaller och gruvdrift och deras grundläggande roll för global social och ekonomisk utveckling har dock alltid varit i fokus. 1980 startades tidskriften av en icke-hierarkisk, men väldigt optimistisk, Editorial Group bestående av nio personer som alla var aktiva vid Raw Materials Group (RMG) i Stockholm. De hade studerat den internationella gruvindustrin och dess ekonomiska, sociala och politiska konsekvenser från början av 1970-talet. Utgångspunkten var en global ekonomisk och politisk analys där de försökte också förstå situationen i Sverige, där järnmalmsindustrin var i kris.

Tidskriftens nätverk viktigt

Ett internationellt nätverk var nödvändigt för att bättre förstå dynamiken i gruvdriften i Sverige, samt metallernas roll över hela världen. Det var lätt att starta tidskriften, ursprungligen kallad Raw Materials Report, men de hade inte förstått de svårigheter de skulle möta. Utan internet, och andra praktiska hjälpmedel, var arbetet i början väldigt tidskrävande. Stöd från den det svenska Statens kulturråd hjälpte inledningsvis, men utan allt obetalt arbete och engagemang av alla våra bidragsgivare och vänner skulle tidningen inte ha överlevt de första utgåvorna. 

Sedan 1998 samarbetar redaktionen nära med ämnet nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Stödet utgör en utmärkt bas att växa från. 

Text: Magnus Ericsson, Editor-in-Chief En av grundarna till tidskriften 1980 och adjungerad professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.