Ulrica_Stromback_LTU
Ulrica Strömbäck, doktorand vid Luleå tekniska unviersitet, forskar om upplevelsen vid en andra hjärtinfarkt. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Att drabbas av en andra hjärtinfarkt

Publicerad: 8 mars 2018

Att drabbas av en andra hjärtinfarkt kan innebära en tydligare insikt om allvaret med sjukdomen. Det medför en medvetenhet om vikten av att genomföra livsstilsförändringar. Många mår psykiskt dåligt och efterlyser individuell eftervård för att känna sig trygga. Det visar ny forskning vid Luleå tekniska universitet.

Många som drabbats av en andra hjärtinfarkt upplever att det innebär en annorlunda och allvarligare händelse jämfört med den första hjärtinfarkten. En ökad medvetenhet uppstår om att det är viktigt att göra livsstilsförändringar, som att sluta röka, äta rätt och börja motionera.
Studien visar att personer som fått en andra hjärtinfarkt även mår psykiskt sämre efteråt och det tar längre tid att komma tillbaka. De känner sig deprimerade och har svårt att tänka på framtiden eftersom den känns oviss.

– De uttrycker att det inte fanns några tankar på att de kunde få en andra hjärtinfarkt, men nu förstår de att de även kan få en tredje. De inser allvaret i att återinsjukna och känner verkligheten komma krypande, säger Ulrica Strömbäck, doktorand vid Luleå tekniska universitet, som studerat upplevelsen av att ha drabbats av en andra hjärtinfarkt.

Saknar individuell eftervård

Risken att återinsjukna är störst de närmsta åren efter den första hjärtinfarkten. Det är allvarligare att få en andra hjärtinfarkt eftersom hjärtat redan är skadat.
Personerna som deltagit i studien upplever den akuta vården som väldigt bra, men efterlyser en mer individuell eftervård. Gruppinformationen som ges anses vara bra, men för allmän. De vill veta vad som är viktigt just för dem. De föreslår kontroller där de kan få något typ av kvitto på om de gör rätt.

– Informationen och eftervården kan bli bättre utifrån ett individuellt perspektiv och de vill få reda på förutsättningarna för just dem, säger Ulrica Strömbäck.

Verktyg till snabbare sjukvård

Trots att symtomen kunde vara annorlunda vid den andra hjärtinfarkten förstod personerna att de drabbats av ytterligare en hjärtinfarkt. Det fanns en bättre handlingsberedskap efter den första hjärtinfarkten och de upplevde att de sökte sjukvård snabbare.

– Det är ändå viktigt att i eftervården titta på händelseförloppet vid den första hjärtinfarkten, ge kunskap om att symtomen kan variera och att det är viktigt att kalla på ambulans vid symtom på hjärtinfarkt för att så snabbt som möjligt komma till sjukvård, säger Ulrica Strömbäck.

Ulrica Strömbäck

Ulrica Strömbäck, Doktorand