Git-Marie_Ejneborn-Looi
Git-Marie Ejneborn Looi, forskare inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Efterfrågad forskning om tvångsåtgärder

Publicerad: 16 februari 2016

Forskare Git-Marie Ejneborn Loois avhandling om alternativ till tvångsåtgärder inom psykiatrin är en av Luleå tekniska universitets mest nedladdade avhandlingar under 2015. Trots att den är på svenska och bara funnits tillgänglig i fyra månader sticker den ut i mängden med cirka 950 nedladdningar.

– Det är ovanligt att en avhandling laddats ned så många gånger med tanke på det korta tidsperspektivet. Dessutom är den skriven på svenska, vilket påverkar det internationella intresset och gör att den sticker ut ännu mer. Publikationer från samma tidsperiod har vanligtvis omkring 200-300 nedladdningar, säger Anders Brännström, som är bibliotekarie och arbetar med publikationer vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Fotot är hämtat från Åkerman, S. & Eriksson, T. (2011). Slutstation rättspsyk: om tvångsvårdade kvin
Fotot är från Åkerman, S. & Eriksson, T. (2011). Slutstation rättspsyk: om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott. Stockholm: Natur & kultur.

Stort intresse för resultatet

I forskningen ger Git-Marie Ejneborn Looi alternativ till tvångsåtgärder, som är särskilt vanligt hos unga kvinnor med självskadebeteende, lyfter betydelsen av att skapa tillitsfulla relationer och att ge utrymme för reflektion.

– Det verkar finnas ett intresse och behov av resultatet i min forskning. Men jag vet inte om intresset beror på att den innehåller alternativ till tvångsåtgärder, handlar om självskadebeteende eller ger en praktisk tillämpning av omvårdnadsarbete. Eller kanske kombinationen av dem.

Lättillgängligt språk

Varje vecka få hon mejl av antingen vårdutvecklare eller forskare som vill ha avhandlingen Omvårdnad som reflekterande praktik - Att se och använda alternativ till tvång i psykiatrisk vård i bokform. Även lärare från flera olika lärosäten i landet hör av sig och vill använda forskningen i utbildningen av sjuksköterskor.

– Det är förstås jätteroligt. Min ambition var att skriva på svenska och använda ett lättillgängligt språk, så att avhandlingen skulle kunna användas i både utbildning och utvecklingsarbete, säger Git-Marie Ejneborn Looi.

Modell för omvårdnadsutveckling

Just nu jobbar hon mot olika verksamheter för att få till ett samarbete och testa den tillämpande delen av forskningen. Istället för tvångsåtgärder vill hon att personalen bygger tillitsfulla relationer till patienten och att det finns tid och stöd för reflektion i arbetet.
– Jag vill så småningom göra en studie där jag kan utvärdera arbetsmetoden. Då skulle det vara möjligt att sammanställa resultaten och formulera en modell för kontinuerlig omvårdnadsutveckling inom psykiatrisk vård.

Git-Marie Ejneborn-Looi

Git-Marie Ejneborn-Looi, Universitetslektor