Hoppa till innehållet
Forskare
Birgitta Lindberg, Åsa Engström och Ingela Jobe ska göra en podd. Bilden är tagen efter att de haft sitt samtal om personcentrerad vård för personal i Bodens kommun. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare gör podd om omvårdnad

Publicerad: 2 april 2020

De deltar i en podd som handlar om personcentrerad vård. Tre forskare från Luleå tekniska universitet ska medverka i Svensk sjuksköterskeförenings podd, Omvårdnadspodden – röster från sjuksköterskor.
– Vi använder så många begrepp som kan vara svåra att förstå. Vi vill diskutera några av dem på det här sättet, säger Åsa Engström, professor i Omvårdnad.

Idén till en podd kom upp efter att Ingela Jobe, doktorand, Birgitta Lindberg, biträdande professor och Åsa Engström, professor, gjort en presentation för personal i Bodens kommun.

– Vi la upp presentationen om personcentrerad vård som en dialog mellan oss tre, med olika frågeställningar. Vi har gjort så ibland även i föreläsnings- undervisningssammanhang. Efteråt fick vi tips om att göra en podd, berättar Åsa Engström.
Hon ingår i styrelsen för Svensk sjuksköterskeförening som driver Omvårdnadspodden.

– Nu har jag kommit överens med dem om  att vi ska medverka i ett avsnitt, säger Åsa Engström.

Ett förhållningssätt

Podden har teman i de olika avsnitten, som till exempel etik, organisation, sömn och ledarskap. Den finns förutom på Svensk sjuksköterskeförenings sida även där det går att hitta andra poddar. Personcentrerad vård handlar om ett förhållningssätt till personen som är i behov av vård och de anhöriga.

–Det blir ett partnerskap, där de involveras i planering, mål och behandling. Där ingår även det etiska perspektivet, som att anpassa efter den enskilda personens behov och resurser.
Åsa Engström berättar att personcentrerad vård leder till att personen som är i behov av vård känner sig tryggare, vården blir effektivare och leder till färre komplikationer.

– Exakt när podden kommer att läggas ut är inte klart, planen var att den skulle göras klar i april, men som alla vet har annat nu kommit emellan i och med pandemin, säger Åsa Engström.