Birgitta_lindberg_Carina_lomberg
Universitetslektor Birgitta Lindberg och universitetsadjunkt Carina Lomgren åker den 1 november till Antigua, Karibien. Foto: Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lärare knyter kontakter med Antigua

Publicerad: 29 oktober 2015

Birgitta Lindberg och Carina Lomgren, lärare på sjuksköterskeprogrammet, reser i början av november på ett MFS, Minor Field Studies, stipendium till Antigua i Karibien. Syftet med kontaktresan är att skapa nya relationer och förbättra möjligheter för framtida stipendiaters fältarbeten.

– Det är viktigt och berikande för både studenter och lärare att knyta kontakter med ett land som har helt andra förutsättningar än vad vi har här hemma i Sverige, säger Birgitta Lindberg, universitetslektor inom omvårdnad.

I våras åkte sjuksköterskestudenterna Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller till Antigua inom ramen för MFS för att samla material till sitt examensarbete. Denna resa öppnade upp för ett fortsatt samarbete mellan Luleå tekniska universitet och universitet på Antigua. Tanken är att nu utveckla samarbetet.

Första steg i en lång process

– Den här resan är ett första steg i en lång process. Vi anser att samarbetet är viktigt ur ett omvärldsperspektiv, inte minst i dessa tider. Och att även kunna belysa kulturella skillnader och olika ekonomiska förutsättningar utifrån sjuksköterskeprofessionen, säger universitetslektor Birgitta Lindberg.

– Vår förhoppning är att så småningom möjliggöra ett lärarutbyte, och i framtiden hoppas vi att samarbetet ska kunna resultera i studentutbyten, säger Carina Lomgren, universitetsadjunkt inom omvårdnad.

Resan pågår under tio dagar och under den tiden bloggar de om sina upplevelser och tankar.  Se länk nedan till bloggen.