Hoppa till innehållet
iva_amv_ovning28
Den fiktiva olycksplatsen från förra årets slutexaminationer. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Masskrockar avslutar specialistutbildningar

Publicerad: 29 maj 2017

Två bilar kolliderar vid en busshållplats och skadar totalt 17 personer. Även under ett streetrace krockar två bilar och glider in bland åskådarna och skadar ytterligare 17 personer. Det är två scenarier som studenter på Luleå tekniska universitets specialistutbildningar med inriktning mot ambulanssjukvård, intensivvård och anestesi får hantera i sin gemensamma slutexamination på tisdag.

Den 30 maj förvandlas området utanför Teknikens Hus på Luleå tekniska universitet till en stor, fiktiv olycksplats.

Två olika scenarier kommer att utspelas, där studenterna bedöms utifrån olika kriterier. Ambulanssjukvårdsstudenterna ska leda och fördela arbetet vid olyckorna medan intensivvårds- och anestesivårdsstudenter ska ta hand om de skadade på plats. Totalt slutexamineras 34 studenter och under övningen agerar hälften sjukvårdspersonal och hälften skadade patienter.

Även räddningstjänsten är på plats för övningen. De deltar med en brandbil och fem brandmän, som ska klippa upp biltak och stötta insatserna på platsen.

Övningen är en del i en två dagars kurs i samarbete med Luleå tekniska universitet, Norrbottens läns landstings fakultet för prehospital sjukvårdsledning och Luleå Räddningstjänst.

– Luleå tekniska universitet är ett av få universitet som erbjuder prehospital sjukvårdsutbildning och sjukvårdsgruppsutbildning i samverkan med räddningstjänsten.  Det är en styrka att i utbildningarna avsluta med en slutexamination där de får öva samverka med andra yrkesgrupper och komma så nära en verklig olycka som möjligt innan de går ut och jobbar i sina nya yrkesroller, säger Christer Kågström, kursansvarig och universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Åsa Engström

Åsa Engström, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-493875
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik

I media:

Taggar