Päivi Juuso och Åsa Engström
Päivi Juuso och Åsa Engström, forskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Karin Sjöberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny forskning om naturbaserade hälsoföretag

Publicerad: 6 maj 2022

Naturbaserade, hälsofrämjande insatser har i tidigare forskning visat sig ha goda effekter. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka hur små och medelstora företag inom branschen utvecklas, hur de anlitas av kommuner och regioner, samt hur de lyckas.
– Vi ska även undersöka förutsättningar för utveckling av nya innovativa lösningar för företagen, säger Päivi Juuso.

Sedan tidigare har Päivi Juuso, biträdande professor i omvårdnad och Åsa Engström, professor i omvårdnad tillsammans med Jeaneth Johansson, professor i entreprenörskap och innovation, och Ossi Pesämaa, professor i redovisning och styrning, alla vid Luleå teknsika universitet, undersökt naturens betydelse för hälsan.

Undersökte affärsmodeller

De undersökte i det tidigare projektet New Nordic Nature Based Service Models, Nordic NaBS, hur affärsmodeller fungerade för företag som fick testa naturbaserade tjänster för personer och hur välbefinnandet hos de personerna påverkades efter att ha deltagit.
I det nya projektet, som ska pågå till och med 2025, ska en kartläggning av naturbaserade företag i landet genomföras.
– Det är en fortsättning på det tidigare projektet, som handlade om små och medelstora företag inom naturresursbranschen i Norrbotten, Västerbotten och tre regioner i Finland, säger Päivi Juuso.

Gör en kartläggning

Projektet, som heter ”Tur och retur till skogen” finansieras av Familjen Kamprads stiftelse med fem miljoner kronor.
Syftet med den nya undersökningen är att kartlägga hur det fungerar för företag inom sektorn.
­– Vi vill se vilka tjänster de små och medelstora företagen erbjuder, hur de kan sälja sina tjänster till regioner och kommuner, hur ser processerna ut och hur resultatet för deltagarna ser ut. Samtidigt vill vi se vad vi kan lära av det här i Norrbotten, säger Päivi Juuso.
Tjänsterna kan handla om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande aktiviteter som vistelse i natur och närhet till djur, i trädgård och skogsmiljö.

Päivi Juuso och Åsa Engström konstaterar att inom forskningsområdet omvårdnad har det inte skett så mycket forskning kring just naturens betydelse för hälsan.
– Omvårdnad har betonat miljöns betydelse för hälsan och närhet till djur. Men att ta ett större grepp inom naturbaserade insatser har varit sparsamt inom vårt forskningsområde. Det är andra forskningsområden som tittat på det tidigare som miljöpsykologi, agronomer, arkitektur bland annat, säger de.

Päivi Juuso

Päivi Juuso, Biträdande professor, Utbildningsledare KUSSK

Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Åsa Engström