Vietnamesiska kollegor gästar universitetet

Publicerad: 3 september 2015

Lärarutbytet inom ämnet omvårdnad mellan Luleå tekniska universitet och Hanoi Medical University har tagit ytterligare ett steg. Den här gången besöker Dr Nguyen Thi Thanh Huong och Dr Nguyen Thi Lan Anh Luleå tekniska universitet under tre veckor.

– Vi ser framemot att besöka sjukhusen i området och ta del av både utbildning och forskning inom ämnet omvårdnad. Genom lärarutbytet öppnar vi dörrar för ytterligare samarbeten i framtiden, säger Dr Nguyen Thi Thanh Huong från Hanoi Medical University, Vietnam.

Förra hösten åkte universitetsadjunkt Malin Henriksson och universitetslektor Päivi Juuso, Luleå tekniska universitet, till Vietnam för att besöka Hanoi Medical University, HMU, och olika sjukhus. Nu gästas Avdelningen för omvårdnad av kollegor från Vietnam för ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Under tre veckor ska de vietnamesiska gästerna undervisa sjuksköterskestudenter, besöka sjukhus, hålla föreläsning om sjukvården i Vietnam (se information nedan) samt ta del av forskningen inom omvårdnad.

Högre studier utomlands

Hanoi Medical University är ett 110 år gammalt universitet, men är fortfarande unga inom ämnet omvårdnad. Fakulteterna på de båda universiteten är lika stora med antalet lektorer och studenter, men har olika möjligheter till högre utbildning.

– Hos oss kan studenter bara ta en kandidatexamen inom omvårdnad. Vill de studera vidare måste de göra det utomlands, medan här i Luleå finns en master i omvårdnad, Dr Nguyen Thi Thanh Huong.

Hanoi Medical University har 50 samarbeten med olika länder och internationella organisationer. Inom fakulteten för omvårdnad finns inom Sverige samarbete med universiteten i Göteborg, Umeå och Luleå. Dr Nguyen Thi Lan Anh har själv studerat vidare både i England och i Göteborg.

Rena och tysta sjukhus

Under vistelsen har de ett väl planerat schema för att få ut så mycket som möjligt av sin vistelse. Redan första dagen i Luleå besökte Dr Nguyen Thi Thanh Huong och Dr Nguyen Thi Lan Anh Sunderby sjukhus. Det som verkligen imponerade på dem var hur rent och tyst det var på sjukhuset. Att det även bara fanns en patient i varje säng var överraskande.

– I Vietnam är sjukhusen överfulla med människor. Det är högljutt, ingen avskildhet och de anhörigas familjer finns alltid närvarande. Det är inte ovanligt att det ligger två till fyra patienter i varje säng, och i varje rum finns tio sängar, säger Dr Nguyen Thi Lan Anh.

Handledare vägleder studenter

På sjukhuset fick de även ta del av hur studenternas verksamhetsförlagda utbildning fungerar. Dr Nguyen Thi Thanh Huong och Dr Nguyen Thi Lan Anh berättar att i Vietnam går studenterna omkring på sjukhuset och pratar med patienterna och i slutet av dagen har de en föreläsning.
– Här har studenterna en handledare som de följer under hela praktiken. Det är en väldig bra modell att ta efter. Vi kommer att lära oss mycket under vår vistelse här i Luleå, som vi kan ta med oss tillbaka till Vietnam, säger Dr Nguyen Thi Thanh Huong.

Den 7 september håller Dr Nguyen Thi Thanh Huong och Dr Nguyen Thi Lan Anh en föreläsning om hälsotrender i Vietnam på Vetenskapens Hus klockan 19.00.

Lärarutbytet finansieras inom Linnaeus-Palme programmet, som är ett internationellt utbytesprogram. Det ska bidra till ett långsiktigt samarbete mellan lärosäten i Sverige och lärosäten i utvecklingsländer. Syftet är att öka internationaliseringen i den svenska högskolan.