Kompositexperter från hela världen samlades i Luleå

Publicerad: 17 juni 2019

Den internationella konferensen CompTest 2019 hölls i Kulturens hus i centrala Luleå. Konferensen blev väldigt lyckad och samlade experter inom komposittestning och modellidentifiering från hela världen.

– Konferensen är känd för sina högkvalitativa presentationer och vi är glada för att vi lyckades behålla den höga standarden när vi nu anordnade den i Luleå, säger Liva Pupure, arrangör för CompTest 2019 och biträdande universitetslektor vid forskningsämnet polymera kompositmaterial, Luleå tekniska universitet.

Ett brett spann av ämnen presenterades under CompTest 2019, bland annat strukturella batterier där kolfiberkompositer fungerar som strukturellt material och batteri samtidigt och nya testmetoder för digital bildkorrelation. Ett tema handlade om att minska vikten på olika fordon, vilket minskar bränsleförbrukning och utsläpp. För att uppnå detta kan man byta ut flera metallkomponenter mot kompositmaterial. Men det ställer samtidigt krav på att kompositmaterialet måste tåla höga temperaturer och belastningar.

– Alla som jag hann prata med under konferensen var väldigt nöjda med allt från presentationerna, maten och lokalen till den vackra naturen. Det känns väldigt roligt, säger Liva Pupure.

Liva Pupure

Liva Pupure, Biträdande universitetslektor

Organisation: Polymera kompositmaterial, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik