Botswana samarbete
Ett första möte om ett möjligt samarbete mellan Botswana och Luleå tekniska universitet där Amassadör H. E. Mr Lameck Nthekela träffade bland andra, rektor Johan Sterte. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Botswanasamarbete diskuteras

Publicerad: 29 februari 2016

Ett möjligt samarbete med världens ledande nation i diamantbrytning, Botswana har diskuterats under ett introducerande möte på Luleå tekniska universitet. Fokus för samarbetet är att Luleå tekniska universitet, som Sveriges centrum för forskning och utbildning inom gruvsektorn, bidrar med sin mångåriga kunskap och erfarenhet.

– Luleå tekniska universitet har välkänt goda kunskaper om gruvbrytning och vi har mycket att lära av dem. Kanske kan vi ha ett utbytesprogram med Luleå tekniska universitetet eller kanske en särskild högre gruvutbildning, sade Ambassadör H. E. Mr Lameck Nthekela, direkt efter mötet.

På väg från mötesrummet påpekade Botswanas ambassadör H. E. Mr Lameck Nthekela, att det har mycket stor betydelse för ett eventuellt utbildnings- och forskningssamarbete med Luleå tekniska universitet att gruvrelaterade svenska företag som ABB, Scania och Atlas Copco redan finns på plats i Botswana. Huvudfokus för denna första träff var, gruvrelaterade forsknings- och utbildningsfrågor.

– Att vi lyckades få ihop ett möte så snabbt, där nästan alla kunde vara på plats, bådar gott för ett framtida samarbete, sade Ambassadör H. E. Mr Lameck Nthekela.

Nytt möte om två veckor

Om två veckor åker Johan Sterte, rektor för Luleå tekniska universitet tillsammans med ett flertal rektorer från svenska universitet till Sydafrika och Botswana, på initiativ av Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT). Då kommer frågan om ett framtida samarbete med Botswana att diskuteras, igen. Det finns ett starkt politiskt intresse i Sverige med ett fortsatt engagemang när det gäller Botswana som land. Nu finns ett skriande behov av utländsk hjälp med att bland annat att bygga upp högre utbildning och forskning inom gruvbrytning. Sådan inhemsk kompetens saknas i Botswana i dag, trots den ledande ställningen i världen när det gäller diamantbrytning.

Gruvbrytningen i landet består förstås även av koppar, guld och nickel.

– Luleå tekniska universitet har den bästa kunskapen i Sverige när det gäller forskning och utbildning inom gruvbrytning, så det är naturligt att samarbeta med oss. Vi ser detta också som en möjlighet för oss att lära oss mer om diamantbrytning, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Om att samarbete med Luleå tekniska universitet inom gruvsektorn:

Botswanas ambassadör om ett samarbete med Luleå tekniska universitet inom gruvsektorn

Foto: Katarina Karlsson