Bergforskdagarna 2013 i Festivitetssalen på Stadshotellet Luleå. Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Katt bland hermeliner

Publicerad: 17 juni 2013

Nyligen hölls årets Bergforskdagar i Festivitetssalen på Stadshotellet Luleå med ett kompakt program med många prominenta gäster. Att Jonas Sjöstedt, vänsterpartiet, dök upp och förespråkade en ny mineralskatt var en högoddsare.

Föredraget om mineralskatten genomfördes vältaligt ocjh applåderades mer än artigt även om många kanske inte höll med i sakfrågan. Detta är väl "som att svära i kyrkan" sade Jonas Sjöstedts pressekreterare José Gutiérrez. Den efterföljande debatten var dock lugn och eftertänksam. Se ett videoklipp med Jonas Sjöstedts framträdande längre ner i denna artikel.

Per-Erik Lindvall från LKAB berättade om ett intensivt prospekteringsarbete och nya planerade gruvor som t.ex Leveäniemi och Gruvberget utanför Kiruna.  Ulf Marklund från Boliden berättade om fyndigheten i Laver som jämfördes med Aitik i storlek och kvalitet, men också om planerad brytning av guld och tellur i Kankberg strax utanför samhället Boliden.

Johan Sterte, rektor på Luleå tekniska universitet, berättade stora intressse för gruvrelaterade utbildningar man sett de sista åren. Detta ger en fortsatt bra komptensförsörjning.

- Nu när har vi en bransch och ett universitet med stora gemensamma ambitioner, det hoppas vi skall borga för en ljus framtid, sa Johan Sterte.

För att undvika fenomenet "Fly in, fly out", dvs att folk inte bosätter sig i nya gruvsamhällen utan hellre veckopendlar diskuterades vad som skapar attraktiva samhällen; mångfald, bra kommunikationer och kultur.

Collage-LTU-Bergforsk-2013-01.jpg

Lars-Eric Aaro, VD för LKAB, höll ett övergripande föredrag om vikten av att fortsätta kommunicera vad gruvbranschen faktiskt är idag, en high-tech branch med fantastiska möjligheter, men som av vissa än idag betraktas som en verksamhet med "hacka och spade".  Lars-Eric Aaro höll fram Australien och Chile som tillsammans med Sverige ligger i framkant vad gäller Automation - mer robotstyrda processer i brytningen - och där European Innovation Partnership (EIP) Raw Materials kan bli ett viktigt instrument i syfte att öka tillgången på råvaror för Europa.

- Stål bygger välstånd och Sverige kan bli Europas råvarubod, avlutade Lars-Eric Aaro, som också framhöll LKAB som en förebild när det gäller hållbar utveckling och innovation.

Collage-LTU-Bergforsk-2013.jpg

Jonas Sjöstedt gav Vänsterpartiets syn på gruvdriftens där han framhöll att Sverige har en exceptionellt låg mineralavgift. Genom att höja den kan bolagen bidra till långsiktig utveckling i gruvregionerna, inte exploatering under den begränsade tid gruvorna är i drift.

- Vi vill inte ha fattiga kommuner och rika bolag, sa Jonas Sjöstedt, som också påminde om gamla synder inom gruvbranschen. Ett nytt lagförslag skall göra moderbolag ansvariga för vad dotterbolag gör för att på ett tydligare stärka miljöskyddet där nya gruvor anläggs.

Källa: Bergforsk
Foto: Imega Television

Marie Wickberg, stabschef hos näringsminister Annie Lööf, ville dock inte diskutera nya skatter utan framhöll istället den nya Mineralstrategin som rätt väg att utveckla näringen.

FoU-strategier i Norden och Europa ur vårt perspektiv var titeln på ett samtal lett av Ulla Grönlund, Prefekt på Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet, med: Per-Erik Lindvall, LKAB, Ulf Marklund, Boliden, Mikael Ramström, Atlas Copco, Anders Söderman, Metso, Tomas Lagerberg, ABB. Här fick vi bl.a veta att kanariefåglar användes för att varna om syrebrist uppstod i gruvor under tidigt 1900-tal i en diskussion om innovation och utveckling inom gruvnäringen. Huruvida koltrasten haft någon inverkan på kolgruvorna i England låter vi stå osagt.

På Bergforskdagarna 2013 lanserade handels- och nordisk samarbetsministern Ewa Björling NordMin, Nordiska Ministerrådets nya forsknings- och utbildningssatsning inom gruv- och mineralområdet. Det delades också ut priser. Läs mer om detta i länkar nedan.

Handelsminister Ewa Björling lanserar Nordmin

Bergforskpriser 2013

NordMin

Ett nordiskt nätverk av experter för en hållbar gruvdrift och mineralindustri finansierat av Nordiska ministerrådet.

Bergforsk - Fler videoklipp här

Här kan man ta del av alla föredrag under Bergforskdagarna 2013 via både videoklipp och presentationsmaterial: