Hybrit-Vanadin
I labbet på Luleå tekniska universitet bestämmer forskarna just nu kemisk aktivitet för vanadin i slaggen. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ståltillverkning baserat på järn framställt av vätgasreducerad järnmalm

Publicerad: 9 oktober 2020

Fokus ligger på teoretiska och experimentella studier kring hur kolhalt och vanadinoxidhalt påverkar hastigheten för en reaktion, vid olika förhållanden som råder i en elektrostålugn. Syftet är att klarlägga effekten av att använda en lågkolhaltig järnsvamp som primär råvara vid ståltillverkning.

I förlängningen återvinning av batterimetallen vanadin

I det här arbetspaketet fokuserar forskarna på teoretiska och experimentella studier när det gäller lämplig slaggsammansättning vid smältning av lågkolhaltig järnsvamp i en elektrostålugn, bland annat hur slaggens innehåll av vanadin påverkar slaggens egenskaper.

Kan användas för batterier som lagrar elekricitet

Vad som är unikt med LKAB:s malmer är att den innehåller en del vanadin, som sitter bundet i i magnetiten, den järnbärande föreningen. Vanadinet följer med till stålframställningen för att i processen hamna i slaggen. Det är i dag inte välkänt hur vanadinet påverkar slaggen och forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker därför hur slaggen påverkas av vanadininnehållet. Vanadin är en legeringsmetall som man dessutom i förlängningen kan komma att återvinna, för att till exempel använda i stålframställning, där den legerar vissa typer av stål eller som batterimetall. I labbet på Luleå tekniska universitet, bestämmer forskarna just nu kemisk aktivitet för vanadin i slaggen, det vill säga vanadinets reaktionsförmåga.

Viktig pusselbit för bästa återvinning

Använt i en modell kan det här utgöra en pusselbit i kunskapen om hur slaggen uppför sig, även för att bäst kunna återvinna den. Sedan vill forskarna bestämma viskositeten, hur trögflytande en vanadininnehållande slagg är. Den får inte vara för trögflytande men inte heller för lättflytande för att på ett optimalt sätt kunna tappas ur ugnen och separeras från stålet, för att återvinnas på lämpligt sätt.

Bo Björkman

Bo Björkman, Professor

Organisation: Processmetallurgi, Mineralteknik och metallurgi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser