Allt som du tar ut från din trädgård kan användas i bricketter eller pellets för stålindustrin. Bildkälla: Pixabay Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Trädgårdavfall i masugn

Publicerad: 25 februari 2015

Snart kan ditt trädgårdavfall ersätta kol och koks i järnverkens masugnar. Forskare vid Luleå tekniska universitets forskningsämne Processmetallurgi kommer i ett nytt forskningsprojekt undersöka möjligheten att använda förnyelsebara bränslen för att minska koldioxidutsläppen vid dessa industrier. Det finns förutsättningar för både bättre miljö men också kostnadseffektivare framställning av stål.

Allt som du tar ut från din trädgård kan användas inom stålindustrin. Men även restprodukter från t.ex. pappersmassaindustri kan blandas i de briketter och pellets som kommer att användas i de småskaliga experiment som forskarna kommer att genomföra i detta projekt. Målet är att minska användningen av koks i svenska masugnar.

–  Den biomassa vi kommer att använda kräver en viss förberedande behandling för att få samma energivärde, eller för att kunna utveckla samma typ av hetta som koks, säger Hesham Ahmed, forskarassistent vid Avdelningen för mineralteknik och metallurgi.

SSAB_Winter_Photo-Richard-Renberg.jpg
SSAB i Luleå. Foto: Richard Renberg

Material av biomassa blir lättare och brinner snabbare vilket ger en del utmaningar på hur materialet skall tillföras in I processen. Risken finns att det helt enkelt flyger iväg på grund av sin lätta vikt. I projektet kommer både framställning av briketter/pellets, analyser av bränningsprocessen, implantation och risker vid drift att undersökas djupare.

– Det finns en hel del utmaningar men vi startar inte från noll, vi kommer att ta del av tidigare forskning på området och starta upp projektet vid den kunskap som finns, säger Hesham Ahmed.

Projektet finansieras av Energimyndigheten, Swerea MEFOS, SSAB Merox, LKAB, BioEndev och Sveaskog.

Hesham Ahmed

Ahmed, Hesham - Biträdande professor

Organisation: Processmetallurgi, Mineralteknik och metallurgi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser