Jetro_Pocorni
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Att kunna något väldigt bra ger en tillfredsställelse”

Publicerad: 3 december 2015

Jetro Pocorni är doktorand i ämnet produktionsutveckling vid Luleå tekniska universitet. Han forskar på laserskärning och här berättar han om sin forskning och hur det är att anpassa sig från ett tropiskt klimat till Luleås vinter.

Var kommer du ifrån?

– Jag är från Surinam och dess huvudstad Paramaribo. Surinam är det minsta landet i Sydamerika och var tidigare en Nederländsk koloni, därför är officiella språket också holländska.

Vad har du för bakgrund?

– I Surinam skaffade jag mig en kandidatexamen i maskinteknik. Sedan flyttade jag till Enschede i Nederländerna där jag tog en Master i maskinteknik vid University of Twente. Där kom jag också i kontakt med lasersvetsning och mitt exjobb kom att handla om det. Jag ville fortsätta med laserbearbetning och min professor i Enschede rekommenderade mig till deras partner, Luleå tekniska universitet, där jag nu arbetar som doktorand.

Hur trivs du i Luleå?

– Luleå är en lugn liten stad som passar bra för studier och för att hålla fokus. Om jag vill uppleva en storstadsmiljö är Stockholm bara 1,5 timme bort med flyg. Det som utmärker Sverige är lugnet hos människorna och den respekt de visar för såväl sina medmänniskor som miljön.

– Vädret är den största utmaningen, och då menar jag inte kylan. Det handlar bara om att klä sig varmt. Mörkret på vintern kan däremot vara en utmaning. Jag kommer från ett tropiskt klimat och är van med 12 timmars dagsljus året om.

Vad handlar din forskning om?

– Jag forskar på laserskärning av tjock plåt. Interaktionen mellan lasern och materialet filmas med höghastighetskameror. Att få skära 10 mm tjock metall med laser är roligt, liksom att få dokumentera det hela på video.

Vilka fördelar kan din forskning leda till?

– I en artikel jämförde vi effektiviteten hos olika laserskärningsmaskiner, vilket är viktigt vid investeringsbeslut. Vi har också studerat håltagning med hjälp av laser som inleder skärningen. Tiden för håltagningen, som det knappt finns någon forskning på, är ett viktigt bidrag för att kunna minska produktionstiden.

Hur är det att arbeta som doktorand?

– Jag började som doktorand för att lära mig mer om laserbearbetning. Den bästa delen med att forska i fem år är att du kan fokusera på ett litet område och på den tiden blir du en av de bästa på just det. Att kunna något väldigt bra ger en härlig känsla av prestation och tillfredsställelse.

– Som doktorand producerar du de senaste resultaten inom området. Du får också göra saker som ingen gjort tidigare. Det är då det svåra börjar, som doktorand måste du skapa ny kunskap, inte bara använda den kunskap som finns. Du behöver komma på nya idéer och analysmetoder som ingen tänkt på tidigare, men det är också den mest spännande delen.

Till den som överväger att arbeta som doktorand, har du något tips att ge?

– Gör det! Du får värdefulla erfarenheter och du får en möjlighet att bidra till den vetenskapliga världen med dina resultat. Förutom en akademisk utveckling så ger doktorandarbetet dig erfarenhet i projektstyrning, på vår avdelning får doktorander vara med och styra projektet de jobbar i.

– Som student undrade jag alltid vem som egentligen skapar kunskap och formler som finns i kurslitteraturen. Nu använder min professor mina resultat i sin kurs för civilingenjörer. Så nu är jag en av dem som skapar kunskap.