EWF-deltagare 2017/2018
EWF-deltagare 2017/2018. Fr.v. Sebastian Danielsson, Mikael Juntti, Thomas Carlsson, Gustav Schmidt, Lina Nyblom, Marie Allvar, Himani Siva Prasad. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

De första i Sverige som erhållit nya ELW-diplomet i lasersvetsning och laserhybridsvetsning.

Publicerad: 9 april 2018

Den 7:e mars examinerades den första kullen på sju deltagare i den nya EWF-kursen "Lasersvetsning och laserhybridsvetsning".

Lasersvetsning och laserhybridsvetsning är  högproduktiva sammanfogningsmetoder för den moderna tillverkande industrin. Metoden ersätter allt mer konventionella svetsmetoder som MIG/MAG-, TIG-, motstånds- och elektronstråle-svetsning.

European Welding Federation (EWF) har utvecklat en kurs inom lasersvetsning och laserhybridsvetsning (European Laser Welding, ELW) som Luleå tekniska universitet är ensamma om att ge på svenska. Professor Alexander Kaplan, ämnesföreträdare vid Produktionsutveckling, ansvarar för kursen som ges i samarbete med Svetskommissionen. Deltagarna i kursen erhåller ett internationellt diplom, ELW-diplomet, vilket garanterar utbildning av hög kvalitet.

Företagsdeltagare från Oskarshamn i söder till Luleå i norr deltog i EWF-kursen som under tre tillfällen och totalt 8 dagar blandade teori med praktik i Luleå tekniska universitets högeffektlaserlabb.