Jonas Näsström.jpg

Jonas Näsström ny laserforskare

Publicerad: 10 november 2014

Jonas Näsström arbetar sedan en tid som doktorand inom laserbearbetning. Temat för hans forskningsområde är lasersvetsning med tillsatstråd, där han bl.a. kommer att arbeta med teknik för att lasersvetsa med varmtråd. Just nu deltar han i projektet ”HYBRO” –Safe Laser Hybrid Welding of Structural Steel by Robust System”.

Jonas kommer från Örnsköldsvik och har tagit sin civ. ing. examen vid Luleå tekniska universitet inom Teknisk Design med inriktning mot Produktdesign.

-          Det var en rolig utbildning, säger Jonas, som inte känns lika tekniktung som t.ex. maskinteknik, och som kan leda till yrken som industridesigner/ formgivare/produktutvecklare.

Men Jonas valde doktorandstudier istället, efter ett examensarbete inom CAD/CAM hos en underleverantör till fordonsindustrin i Luleå.

-          Jag tycker om att undervisa och forska och sedan är det också lite praktiskt att arbeta i Luleå, säger Jonas. Jag kan nog tänka mig en framtida karriär inom universitetsvärlden med forskning och undervisning. Hittills har arbetet varit nästan för roligt med mycket arbete i laserlaboratoriet och med undervisning.

-          Teknik är ett stort fritidsintresse och just nu testar jag en 3D-skrivare som jag har byggt, och den fungerar, avslutar Jonas Näsström.