Mohammad and Jan with visitors from Japan.jpg
Från vänster: Yousoke Uemura, JWRI Osaka Universitet, Yosuke Kawahito, JWRI, Jan Frostevarg, LTU, Masami Mitzutani, JWRI och Mohammad Javad Torkamany, LTU.

LTU-samarbete med japanska svetsgurus

Publicerad: 12 mars 2014

Forskningsämnet Produktionsutveckling vid LTU har gästats av Dr Yosuke Kawahito, biträdande professor vid Joining and Welding Research Institute (JWRI) vid Osaka Universitet, och hans kollegor, Masami Mizutani och Yousuke Uemura.

Besöket är en del i ett begynnande forskningssamarbete mellan Produktionsutveckling och JWRI, vilket delvis har initierats via LTU-projektet IndLas, men som nu finansieras av Osaka Universitet.

JWRI är ett ytterst framstående svetsinstitut och där har man arbetat med lasersvetsning sedan slutet av 1970-talet. De välkända laserprofilerna professor Yoshiaki Arata, professor Akira Matsunawa och professor Isamu Miyamoto har alla tre fått LIA’s (Laser Institute of America) pristigefulla utmärkelse ”Arthur L. Schawlow Award” och tillsammans med nuvarande professor Seiji Katayama har de starkt bidragit till att öka kunskaperna och förståelsen för lasersvetsprocessen. Professor Arata var en av pionjärerna att använda röntgen för att studera lasersvetsprocessen och det arbetar man fortfarande med vid JWRI.

Vid JWRI finns två röntgenaggregat som samtidigt avbildar processen, vilket gör det möljigt att skapa 3D-filmer och bilder. Det ger stora möjligheter att i detalj studera exempelvis nyckelhålets dynamik och smältans rörelser under svetsprocessen.

– Under besöket så har vi enats om att arbeta med ett par gemensamma publikationer, säger professor Alexander Kaplan, LTU, som ska arbeta som fyra veckor som gästforskare vid JWRI under det kommande året. Dessutom ska det ske ett besöksutbyte av doktorander och seniorforskare som en del i samarbetet.

– Vi är mycket hedrade och stolta över detta samarbete, som vi tror kommer att ge oss mycket nya kunskaper om lasersvetsprocessen, avslutar Alexander Kaplan.