Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg
Caroline Strömberg, universitetsadjunkt i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Konferens ger plats för doktorander

Publicerad: 13 maj 2016

En rätts- och socialfilosofisk konferens där doktorander från svenska lärosäten står som huvudtalare anordnas för första gången vid Luleå tekniska universitet.
– Tanken är att unga forskare ska få träda fram, säger Caroline Strömberg, universitetsadjunkt i rättsvetenskap, som koordinerar konferensen.

Bakom den årliga konferensen står den svenska sektionen av den internationella sammanslutningen för rätts- och socialfilosofi (IVR). Konferensen är den enda i sitt slag i Sverige. Därför blir den en viktig mötesplats för att främja kunskapsutbyte mellan både lärare och forskare, rättsvetare och filosofer. De drygt 30 deltagarna kommer från Lund i söder till Luleå i norr och över hälften av dessa är doktorander.

– Konferensen är ett ställe för forskare att mötas, få idéutbyte, nya perspektiv och skapa viktiga nätverk. Dessutom får doktoranderna som talar ett unikt tillfälle att komma framåt i sin forskning eftersom de kan få relevant feedback.

På programmet finns ämnen som berör allt från den svenska vargproblematiken till hur framtida översvämningar bör hanteras i lag. Men vad är då rättsfilosofi? Caroline Strömberg som undervisar i både juridik och filosofi förklarar:

– Det handlar om att ställa och försöka besvara filosofiska frågor om lagen. Till exempel vilka kriterier måste uppfyllas för att något ska bli lag? Behöver vi lag? Hur ska vi utforma och tolka den? Vad är relationen mellan lag och moral och får man bryta mot lagen?

Konferensen hålls den 19-20 maj.