Hoppa till innehållet
Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

All-inclusive exklusive ansvar

Publicerad: 24 juni 2013

Vad gör du på semestern och hur påverkar dina val vår miljö och vårt samhälle? Johan Sandström är professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han forskar och undervisar inom etik och hållbar utveckling och menar att sommaren är en tid när vi ofta konsumerar både mer och utan eftertanke.

Många åker till ett land där solen garanterat skiner, drinkarna är färgglada och inga bekymmer finns. När resan bokas är köpbeslutet lätt. Vi sitter hemma i vår soffa, surfar in på en fin webbsida och klickar på Betala-knappen. Detta är ett exempel på hur det sociala sammanhanget som vi befinner oss i har betydelse för hur vi agerar.

– Det är som gjort för att vi inte ska komma nära den skitiga miljön eller systematiska brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, varken hemmavid när vi bokar eller i det inhägnade hotellområdet på turistorten. Pris och kvalitet, för mig här och nu, är det som styr, säger Johan Sandström.

Enligt LTU-forskaren finns det några researrangörer som försöker kommunicera de gröna frågorna. Till exempel tågcharter som alternativ till lågprisflyg och hotell som visar upp att de anställda har schyssta villkor, men de har visat sig att resenärerna inte väljer de alternativen. 

– Det finns något som heter Value-Behavior gap. Du kan säga att du tycker att det är viktigt att inte skita ner och att människor har bra villkor, men när du sedan agerar syns inte detta, säger Johan Sandström.

Från maxad vardag till mañana, mañana

Ett annat exempel på hur sammanhanget påverkar vårt sätt att vara, är när vi går från en stressig vardag och ett kravfyllt arbetsliv till en avslappnad sommarlivsstil.

– All-inclusive är ett exempel på resande där vi inte behöver ta ansvar för något alls. Inte laga mat, inte tvätta, inte städa. En del hotell har försökt införa sopsortering, men det har inte funkat. Man vill inte hålla på med det på semestern, säger Johan Sandström.

I mångt och mycket struntar vi alltså i de miljömässiga avtryck vi gör eller vilken typ av organisation eller samhälle vi stödjer som turister. Vår omvärld uppmanar oss även att konsumera i en takt och på ett sätt som inte är hållbart – och vi gör det.

– Det finns ett stort tryck på att konsumera, från alla håll. När någon frågar ”Vad gjorde du i somras?” och du svarar ”Jag tog turer på cykeln” tror man ofta att du antingen inte hade råd eller är lite skruvad, säger Johan Sandström.

Men många väljer faktiskt en enklare livsstil under sommaren. Familjer som normalt sett belastar miljön extremt mycket börjar leva närmare naturen. De åker till den röda sommarstugan med vita knutar, lever barfotaliv och odlar sina egna jordgubbar. Just denna kontrast tycker Johan Sandström är lite extra intressant.

– Det är en livsstil som inte ger så mycket tillbaka i form av ökad ekonomisk omsättning, vilket är något negativt om vi ska tro på dem som förespråkar ökad tillväxt. Ökad tillväxt sägs ju leda till den bästa av världar, men det är inte miljömässigt hållbart och det är högst oklart om vi blir lyckligare av det, säger Johan Sandström.

Hur kan vi semestra mer ansvarsfullt?

– När det många gånger är billigare att ta flyget än tåget och det dessutom går snabbare, finns det inte mycket som motiverar oss konsumenter att göra ett miljömässigt bra val. Som konsumenter behöver vi stöd och uppmuntran att ta bra beslut och att ändra vårt beteende, men jag tror också att vi underskattar vår potential att förändra oss själva. Hur vi väljer att spendera vår semester handlar i slutändan om behovstillfredsställelse. Jag tror många av oss skulle bli minst lika lyckliga och avstressade av en semester som inte är så miljödestruktiv, avslutar Johan Sandström.