Hoppa till innehållet
421273_385868254765161_812103683_n.jpg
Jeaneth Johansson (mitten) i paneldebatt om finansieringsfrågor. Bildkälla: Åre Kapitalmarknadsdagar

Framgångsrikt forskningsprojekt ger avkastning

Publicerad: 5 juli 2012

Det treåriga Vinnova-finansierade projektet RIKA, Riskkapitalaccess, avslutades hösten 2011. Studien handlar om kvinnoägda och kvinnoledda företag, och deras tillgång till offentlig finansiering. Forskningen har fått stor uppmärksamhet och nu reser Malin Malmström och Jeaneth Johansson land och rike runt för att berätta om resultaten.

– Vår studie är unik med tanke på att den typ av data som har samlats in. Vi har fått direkt tillgång till finansiärerna och deras diskussioner. Vi har observerat de resonemang som ligger till grund för beslut om finansiering. Resultaten visar att det finns en skevhet i hur man pratar om entreprenörer beroende på om företagaren är en man eller kvinna, förklarar Jeaneth Johansson, biträdande professor inom redovisning och styrning på LTU.

Kvinnors tillgång till offentlig finansiering ett hett ämne

Under våren har forskarna deltagit vid en rad konferenser. Jeaneth Johansson har bland annat medverkat i en paneldebatt under Åre Kapitalmarknadsdagar 2012. Det är ett återkommande arrangemang där ledare, ägare och koncernledningar för de största och mest intressanta bolagen i Sverige närvarar. Riskkapitalister, investerare, finansiärer och representanter från Sveriges departement finns också på plats. Det ämne som diskuterades i paneldebatten var ”Vaska, traska och bränna pengar – hur används riskkapitalet bäst?" I paneldebatten deltog även Gudrun Schyman.

– Det finns verkligen ett stort intresse för resultaten av vår forskning, säger Malin Malmström, lektor inom redovisning och styrning på LTU.

Hon medverkade senast som talare och i en paneldebatt på Tillväxtverket där fokus låg på kvinnors företagande.

– Det fortsätter att knoppa av sig och mer är på gång, avslutar Malin Malmström.