

Större sportsliga framgångar med finansiell styrning
Elitidrottsklubbar når högre publiksnitt och bättre sportsliga målsättningar om de har en professionell finansiell styrning av verksamheten. Det visar ett examensarbete där studenter vid Luleå tekniska universitet har undersökt över hundra svenska klubbar.
– Intäkter från publik, TV och sponsorer är grunden för att elitidrottsklubbar i Sverige ska kunna investera sina resurser i de sportsliga målsättningarna. Vår studie visar att dessa intäkter är väsentliga för klubbarna för att kunna exempelvis nå en sportslig målsättning som hög tabellplacering och att vinna strategiska cuper, säger Mattias Sundman, student på civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universistet.
Utvärdera för att nå längre
Simon Trajkovski gjorde tillsammans med Mattias Sundman en enkätundersökning bland Sveriges 109 mest attraktiva klubbar när det kommer till publiksnitt. Bland de svarande finns klubbar från framförallt fotboll och ishockey men i kontrollgruppen även sporter som bandy, innebandy, speedway, basket och handboll. Historiskt sett har många idrottsklubbar haft ekonomiska svårigheter vilket gör det relevant att titta på om mer professionell finansiell styrning ökar sannolikheten att uppnå sportsliga mål. Det finns en skillnad i hur den ekonomiska styrningen ser ut där utvärderingar och feedback har en bidragande effekt på publiksnittet, säger Simon Trajkovski.
– De klubbar som har högre publiksnitt sätter sig ner i större utsträckning och utvärderar varför det går som det går och ger feedback på exempelvis biljettförsäljningen. Det kan också handla om att utvärdera den gångna säsongen för att se om tidigare arbete har gett önskad effekt, alltså högre publiksnitt, säger han.
Miljardbransch med stort samhällsansvar
Tidigare forskning har visat att elitidrottsklubbarna har stor påverkan på samhället, både när det gäller att skapa social sammanhållning och att ge skatteintäkter, men också med avseende på de mer negativa effekterna som våld kring idrottsevenemangen.
– Idrott i allmänhet och speciellt fotboll är en miljardbransch och svenska klubbar transformeras till att bli alltmer likt ett företag. Med tanke på vilka effekter idrotten ger på samhället är det viktigt att varje enskild klubb analyserar sin verksamhet för att se hur de kan förbättra sin finansiella styrning och de ekonomiska målsättningarna, säger Mattias Sundman.
Studien har redan väckt intresse bland idrottsklubbarna som medverkat och de ledningspersoner som svarat har fått ta del av resultaten. Men alla klubbar har olika förutsättningar, påpekar Simon Trajkovski.
– De med högt publiksnitt får såklart in mer intäkter som de kan satsa på att nå sina sportsliga mål och sporter som ishockey och fotboll har större sponsoravtal än exempelvis innebandy. Varje enskild klubb måste därför analysera sitt arbete för att se vilka åtgärder de kan göra i sin finansiella styrning för att gynnas sportsligt och publikmässigt, säger han.
[http://ltu.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=7606&pid=diva2%3A1109662&c=1&searchType=SIMPLE&language=en&query=mattias+sundman&af=%5B%5D&aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&aqe=%5B%5D&noOfRows=50&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&sf=all]