Hoppa till innehållet
George Nikolakopoulos och Avijit Banerjee, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
George Nikolakopoulos och Avijit Banerjee, forskare i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Navigation med AI i rymden

Publicerad: 12 november 2020

Inom ramen för ett nytt partnerskapsprojekt mellan Luleå tekniska universitet och OHB Sverige, ska forskare och ingenjörer utveckla ny omvälvande AI-teknik för utforskning av små objekt i rymden.


Med dagens teknik är det svårt och otydligt att utforska små rymdobjekt. Det vill Avijit Banerjee och George Nikolakopoulos, forskare i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet, och Per Bodin, OHB Sverige, ändra på. Det genom att utveckla autonoma navigationssystem baserade på artificiell intelligens.

Rymdorganisationer runt om i världen försöker utveckla en teknik som gör det möjligt att nå fram till små rymdobjekt, till exempel asteroider och kometer. Dessa små rymdobjekt skulle kunna ge forskare viktiga fakta om livets ursprung på jorden. De innehåller också ädelmetaller som järn, guld och platina, som skulle kunna användas för konstruktioner i rymden eller föras tillbaka till jorden.

Forskningsprojektet finansieras av RIT2021. Ett centralt fokus för RIT2021 är just att driva innovation genom fler partnerskapet mellan industri och akademi inom forskning och utveckling.

Samverkan för framgång

Per Bodin, chef för attityd- och omloppskontrollsystem vid rymduppdragoperatören OHB Sverige:

– RIT2021 gör det möjligt för oss att arbeta med forskning och utveckling utanför vår nuvarande verksamhet, med sådant som ändå kommer vara viktigt för oss i framtiden.

George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI, menar att det är absolut nödvändigt att integrera andra forskningsområden till sitt eget när det ska utvecklas nya tillämpningar av teknik.

– I framtiden kommer artificiell intelligens och algoritmer vara en del av rymduppdraget. Vi gläds över att kunna skapa innovation genom att integrera två fokusområden för forskning vid Luleå tekniska universitet – rymd och AI.

Avijit Banerjee, post doktor i robotik och AI och med en bakgrund inom autonom mjuklandningsteknologi för rymdfarkoster, deltar också i projektet. Enligt honom var projektet ett perfekt nästa steg i karriären som rymdforskare.

– Jag ser fram emot att utforska rymdnavigeringsfrågor ur ett branschperspektiv tillsammans med detta unika team bestående av OHB Sverige och den världsledande forskargruppen i robotik och AI.

Kontakt

Avijit Banerjee

Avijit Banerjee, Forskare

Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik