Hoppa till innehållet
Forskargruppen i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Forskargruppen i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet är världsledande inom robotik. Det visar sig inte minst i tävlingen Subterranean Challenge. Från vänster: Christoforos Kanellakis, Sina Sharif Mansouri, Anton Koval, Jakub Haluska, Andreas Papadimitriou, George Nikolakopoulos och Björn Lindqvist. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Toppar världens största robotiktävling

Publicerad: 21 september 2020

Forskargruppen i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet fortsätter sin framgångsrika resa i NASA/JPL:s lag CoSTAR i världens största robottävling, Subterranean Challenge. Laget vann den andra deltävlingen och förbereder sig nu för den tredje och sista utmaningen.

– Det är en ära för oss att samarbeta med NASA/JPL, Caltech, MIT och KAIST. För oss är samarbetet en ständig källa till inspiration, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens.

– Det är fantastiskt att vår forskargrupp är en del av den här forskningsrörelsen. Med hjälp av robotteknologi kommer tillämpningen av AI att bidra till förändring inom flera områden under de närmaste fem till sju åren.

Den andra deltävlingen fokuserade på urbana underjordiska miljöer. Tävlingen ägde rum i ett ofärdigt kärnkraftverk i delstaten Washington i USA. Uppgiften liknade den i den första deltävlingen, robotarna skulle navigera och utforska helt autonomt. Det övergripande målet var att upptäcka och lokalisera till exempel föremål och människor, och rapportera dess positioner. Den här gången baserades tekniken i huvudsak på en så kallad Spot, en fyrfotad robot tillverkad av Boston Dynamics.

– Uppdraget var ett typiskt sök- och räddningsuppdrag. Robotarna placeras i okända och ostrukturerade miljöer och för att klara uppdraget helt autonomt krävs avancerad AI, säger George Nikolakopoulos.

– Den här tävlingen pushar verkligen gränserna för vad artificiell intelligens klarar av. Robotarna måste fungera i extremt svåra miljöer och med en mycket hög nivå av teknisk robusthet och förmåga att anpassa sig.

Svåra algoritmer

Totalt är det elva lag som ställer upp i Subterranean Challenge. Lagens deltagare är in sin tur världsledande aktörer inom området robotik och autonoma system. Forskargruppen i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet bidrar framför allt med sina erfarenheter inom fältrobotik, det vill säga autonom robotik som sker utomhus i verkliga miljöer. Att uppnå höga nivåer av autonomi och robusthet i en programvaras algoritmer är den största utmaningen: det är svårt att skapa algoritmer som konstant fungerar med samma prestanda.

– Vårt bidrag är specifikt inom området flygrobotik och ur ett algoritmiskt perspektiv. Vårt fokus ligger på vägplanering, reaktiv navigering för att undvika hinder, miljöuppfattning och 3D-rekonstruktion, säger Christoforos Kanellakis, postdoktor i robotik och AI.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik