Diane Delley, Luleå tekniska universitet
Diane Delley, student vid masterprogrammet i rymdvetenskap och rymdteknik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdstudent fick Global Swede Award

Publicerad: 3 juni 2021

Diane Delley, student vid masterprogrammet i rymdvetenskap och rymdteknik, har av Svenska institutet tilldelats Global Swede Award.

– Jag känner mig hedrad. Det känns som ett erkännande av allt hårt arbete och det motiverar mig att jobba ännu mer och ännu bättre, säger Diane Delley.

Diane Delley fick priset för sina utmärkta studieresultat och för sitt arbete som projektledare för REXUS/BEXUS-projektet ASTER (Attitude STabilised free falling ExpeRiment).

– Målet med projeketet ASTER är att utveckla ett högpresterande, billigt attitydkontrollsystem som är enkelt att integrera för fritt fallande experiment som kastas ut från sondraketer. Designen kommer bli öppen källkod för att hjälpa framtida student- och lågbudgetprojekt att utföra experiment i låga tyngdkraftsförhållanden.

Prisat engagemang

Diane Delley fick ta emot priset på en digital ceremoni i vilken även Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, och Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, deltog.

Global Swede Award delas ut till aktiva, engagerade och entusiastiska studenter som utmärker sig inom områden nära relaterade till innovation, kreativitet och entreprenörskap.

Motiveringen lyder:

Diane Delley has demonstrated excellent study results and made a difference as a manager of the student rocket project ASTER that is realised through the cooperation between the German Aerospace Center, the Swedish National Space Agency and the European Space Agency. Her hard work and dedication has promoted the space education and contributed to the development of the innovative space ecosystem in northern Sweden.