Hoppa till innehållet
Kanika Garg
Kanika Garg, i mitten, flankeras av handledare, opponent och betygsnämnd i samband med sin disputation. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Unikt forskningssamarbete med SSC

Publicerad: 3 februari 2020

Genom ett unikt partnerskap har forskare vid Luleå tekniska universitet och SSC (Swedish Space Corporation) undersökt möjligheten att automatisera stratosfäriska ballonger.

Kanika Gargs doktorsavhandling i rymdtekniska system, Autonomous Navigation System for High Altitude Balloons, är i fokus för samarbetet. Enligt henne har tillämpad forskning i nära samarbete med en partner som SSC gett unika möjligheter.

– Vi utvecklar lösningar på tekniska utmaningar för rymdsektorn. Att redan från början ha en partner från den privata sektorn ombord, har gett mig tillgång till data som annars hade varit svårt att få del av, säger Kanika Garg.

Tillämpad forskning kan ge unika synergier för samtliga inblandade parter – inte minst kunskapsöverföring. Men det kan också handla om tillgång till expertis, data och nätverk.

– Samarbetet med Kanika och Luleå tekniska universitet har bidragit till att vi fått möjlighet att utvidga våra insikter inom ett för oss prioriterat området. Vi har också fått tillgång till kompetens som kompletterar våra behov och hjälper oss att fortsätta förbättra våra erbjudanden, säger Kent Andersson som handlett Kanika Garg för SSC:s räkning.

Samarbetet fortsätter

Och det kommer bli fler samarbeten mellan akademin och SSC – fyra nya gemensamma forskningsprojekt är på gång.

– Vår vision med RIT2021 är att förena nyskapande forskning och industrin, att nyttja fördelarna för alla inblandade intressenter. Vi har fyra nya gemensamma forskningsprojekt planerade med SSC och det pågår dessutom samarbeten med GKN Aerospace och OHB. Fördelarna för alla inblandade parter är väldigt tydliga, säger Johanna Bergström-Roos, projektledare för RIT2021.

Taggar