QB50
Ett par av miniatyrsatelliterna i QB50-projektet, just efter att de skickts ut från ISS. Foto: Nasa

Universitetets satellit äntligen i omloppsbana

Nu ligger den i omloppsbana i rymden – miniatyrsatelliten som är byggd och utvecklad vid Luleå tekniska universitet. – Efter några timmar av nervös tystnad började den till slut sända signaler, säger professor Reza Emami, professor i rymdtekniska system.

Satelliten sköts ut från den internationella rymdstationen, ISS, i tisdags natt svensk tid. Dess uppdrag går ut på att bidra med forskning om den relativt okända delen av atmosfären som kallas termosfären. Miniatyrsatelliten ligger nu i omloppsbana på cirka 300 kilometers höjd från jorden.

– Vi kunde avkoda signalerna för första gången i går kväll och hittills är satelliten vid god vigör, säger Reza Emami.

Miniatyrsatelliten är byggd och utvecklad av forskargruppen i rymdtekniska system i samarbete med det brittiska rymdföretaget Open Cosmos Ltd. Totalt var det 28 satelliter från det så kallade QB50-projetet som för ett par veckor sedan transporterades till ISS för förvaring i väntan på lämplig tidpunkt för att skjutas ut i omloppsbana.

– Vi kommer att börja hämta in vetenskapliga data från nyttolasten om några veckor när den tidiga operationsfasen är avslutad, säger Reza Emami.

Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, välkomnar nyheten om att satelliten nu lagt sig i omloppsbana och börjat kommunicera.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi  fått upp vår satellit i omloppsbana. Vi har satsat mycket på vår rymdforskning och det här är onekligen ett riktigt stort steg framåt, säger Johan Sterte.

 

Läs mer:

Kontakt

Reza Emami, Professor, Ämnesföreträdare
Telefon: 0980-67546
Organisation: Rymdtekniska system, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar

Sidansvarig och kontakt: Linda Alfredsson

Publicerad: 19 maj 2017

Uppdaterad: 22 maj 2017

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 15 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Organisationsnummer: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2017