Jaap van de Beek
Jaap van de Beek, professor i signalbehandling vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Solenergi kan lösa problem med bredband i glesbygd

Publicerad: 28 oktober 2016

Solenenergi skulle kunna vara lösningen på dålig mobiltäckning i glesbygden. Forskare vid Luleå
tekniska universitet har tittat på nya möjligheter att få fart på bredbandsförsörjningen i glesbygd, ett eftersatt område där löften från de styrande krockar med verkligheten.

– Att gräva för el och att bygga nya master i glesbygd är dyrt för operatörerna, säger Jaap van de Beek, professor i signalbehandling.

Tillsammans med forskarkollegerna inom elkraftteknik, professor Math Bollen och universitetslektor Anders Larsson, samt Mats Eriksson, Arctos Labs, har Jaap van de Beek gjort en förstudie för att undersöka om solenergi kan nyttjas för att på ett mer kostnadseffektivt sätt försörja små basstationer med el och därmed öka takten i utbyggnaden av mobilt bredband i glesbygdsområden.

Uteblivet bredband skapar problem

Studien är en del i ett långsiktigt arbete med målet att det ska finnas förstklassig mobiltäckning i glesbygdsområdena om tio år. Jaap van de Beek menar att den uteblivna bredbandsutbyggnaden är ett seriöst problem för befolkning och företagare med verksamhet i glesbygd.

– Förstudien adresserar operatörer och ansvariga och är en första ansats för att sänka trösklarna för operatörerna att påbörja utbyggnaden även i dessa områden, säger han.

Forskningen bedrivs inom ramen för universitetets strategiska forskningsområde Möjliggörande IKT. De söker nu ny finansiering för att arbeta vidare med ny och billigare teknik som ökar operatörernas vilja att investera.

Jaap van de Beek

Jaap van de Beek, Professor, Ämnesföreträdare

Organisation: Signalbehandling, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik