Hoppa till innehållet
Foto: Ninni Andersson/Regeringskontoret
"Jag minns hur stolta vi var över att representera ett relativt ungt lärosäte i stark tillväxt som vågade tänka utanför boxen", säger Eva Nordmark, före detta arbetsmarknadsminister som utsetts till Årets alumn 2022. Foto: Ninni Andersson/Regeringskontoret Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets alumn 2022: ”Jag har mitt hjärta i Luleå tekniska universitet”

Publicerad: 31 oktober 2022

Eva Nordmark utsågs till arbetsmarknadsminister med Stefan Löfven som statsminister, ett uppdrag hon fick fortsatt förtroende för under Magdalena Andersson. I Magdalena Anderssons regering blev hon också jämställdhetsminister. Att bryta den sociala snedrekryteringen till högre utbildning, både av rättvise- och samhällsekonomiska skäl är något hon värnar. Nu har hon utsetts till Årets alumn vid Luleå tekniska universitet.

Titeln Årets alumn delas ut till någon som varit student vid Luleå tekniska universitet och sedan nått särskilt stor framgång i karriären. Eva Nordmark känner sig hedrad av att hennes livslånga och varma relation till Luleå tekniska universitet nu kröns med att hon utses till Årets alumn.

– Luleå tekniska universitet har alla möjligheter att vara en föregångare och föregå med gott exempel, i den gröna omställningen och den breddade rekryteringen. Universiteten har en viktig roll i demokratin, genom att utbilda, forska och sprida fakta och vetenskap. Så utvecklas också vårt samhälle. Jag är stolt över att Luleå tekniska universitet alltid har varit bra på att synliggöra sina resultat och dela med sig av ny kunskap, säger Eva Nordmark.

Livslång relation till universitetet

Före detta arbetsmarknadsministern Eva Nordmark har en bokstavligen livslång relation till Luleå tekniska universitet. Hon är årsbarn med lärosätet och växte upp ett stenkast från universitetsområdet. Sedermera skulle hon läsa statsvetenskap och sitta i styrelsen tre gånger, senaste gången som ordförande.

Ingen akademikerfamilj

Som femåring flyttade Eva Nordmark till Porsöberget en knapp kilometer från universitetsområdet i Luleå. När hon blev lite äldre jobbade hennes mamma som lokalvårdare på universitetet och själv jobbade hon en sommar i tonåren med trädgårdsarbete där. Den fysiska miljön där var alltså inte främmande för Eva Nordmark. Däremot var universitetet som utbildningsinstitution outforskad mark.  

– Ingen i min familj hade en universitetsutbildning så det var inte självklart för mig att plugga vidare. I SSU fick jag kompisar som läste på universitetet. Genom dem avdramatiserades den världen för mig.

Den politiskt engagerade Eva Nordmark bestämde sig för att läsa statsvetenskap. Även om SSU var en politisk skola i sig och även om det finns utrymme för olika åsikter i ett ungdomsförbund så tillförde studierna i statsvetenskap en ny dimension i hennes politiska utveckling.

– På universitetet träffade jag studenter med andra politiska uppfattningar än min. Det gav mig en djupare förståelse för olika ideologier. Vi hade fruktansvärt roligt tillsammans, vi lärde oss mycket av varandra och jag fick vänner som har följt mig genom livet.

Från högskola till universitet

Under åren 1995-2000 var Eva Nordmark ledamot i det som fortfarande kallades Luleå tekniska högskolas styrelse. En viktig del av styrelsearbetet handlade om att högskolan skulle få universitetsstatus.

– Jag minns hur stolta vi var över att representera ett förhållandevis ungt lärosäte i kraftig tillväxt som vågade ta ut svängarna och tänka nytt. Det var dags för oss att ta nästa steg i utvecklingen och bli ett universitet. 

Andra gången Eva Nordmark tog plats i styrelsen var det som ordförande, 2013 – 2019, vilket sammanföll med hennes ordförandeskap i TCO, 2011 – 2019.

– Jag har mitt hjärta i Luleå tekniska universitet så det kändes självklart för mig att tacka ja till det hedrande uppdraget som ordförande. Det var en förmån att få leda en grupp människor med så många olika kompetenser.

Bekämpar social snedrekrytering

År 2019 utsågs hon till arbetsmarknadsminister med Stefan Löfven som statsminister, ett uppdrag hon fick fortsatt förtroende för under Magdalena Andersson. I den rollen låg jämställdhet och etablering av nyanlända på hennes bord. Att bryta den sociala snedrekryteringen till högre utbildning, oavsett orsak, är viktigt både av rättvise- och samhällsekonomiska skäl enligt Eva Nordmark. Den pågående omställningen till fossilfri produktion i Norr- och Västerbotten medför en enorm efterfrågan på utbildad arbetskraft, inte bara till de nya industrierna, utan också till tjänstesektorn som är nödvändig för att regionen ska vara attraktiv att bo och arbeta i.

– Luleå tekniska universitet är ett internationellt fönster mot omvärlden. Det är ett kunskapsnav mitt i den gröna omställningen. Vi kan visa omvärlden att klimatambitioner inte står i konflikt med jobben utan att de snarare är varandras förutsättningar.

Hon lyfter fram de olika snabbspåren som ett sätt att tillvarata utländsk kompetens som kommer till Sverige. En jämställd arbetsmarknad är också nödvändig för att tillgodose arbetskraftsbehoven. Eva Nordmark upplever att de nya företagen i den gröna industrin jobbar aktivt med att skapa arbetsplatser som attraherar både män och kvinnor. Men den könssegregerade arbetsmarknaden består. Särskilt stort är gapet mellan utrikesfödda kvinnor och resten av arbetskraften.

– De måste få samma möjligheter att göra den resa som många kvinnor gjorde i Sverige på 1970- och 80-talet.

Jämställdhet – inte bara en kvinnofråga

Eva Nordmark understryker att jämställdhet inte bara är en kvinnofråga. Under sin tid som ordförande i universitetsstyrelsen slogs hon av hur stor skillnaden var mellan andelen kvinnor och män som gick vidare till högre utbildning på vissa orter i Norr- och Västerbotten. Eva Nordmark hoppas att det nya omställningsstudiestödet som trädde i kraft den 1 oktober 2022, som är en del av den stora reformen om LAS, kan bidra till att fler människor i yrkesverksam ålder läser vidare. Omställningsstudiestödet innebär att den som har fyllt 27 år och har arbetat i minst åtta år har rätt till bidrag för studier i upp till ett år.

– Jag tror på det livslånga lärandet. Om du är en 43-årig mekaniker som börjar känna av åren av kroppsarbete i ryggen så tjänar både du och samhället på att du får en möjlighet att skola om dig till gymnasielärare.