Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg
"Det blir svårt att snabbt hitta en kandidat som kan vinna förtroende hos väljarna på kort tid", säger Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hur effektiva är klimatlagar?

Publicerad: 9 januari 2017

I nuläget har fem europeiska länder infört klimatlagar. Sverige står på tur, men frågan är om klimatlagarna kan hjälpa till att minska klimatförändringarna? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på.

– Klimatlagar är ett nytt sätt att hantera klimatfrågan, både i Sverige och i EU. Ingen vet ännu hur effektiva de är och under vilka omständigheter de leder till förbättringar inom klimatpolitiken. Därför är det viktigt att ta reda hur verksamma de är, säger Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Storbritannien var först ut att införa klimatlagar 2008. Sedan dess har fler länder följt i samma fotspår. Charlotta Söderberg och Simon Matti, biträdande professor i statsvetenskap, ska nu utveckla ett analytiskt ramverk för hur dessa lagar kan studeras, och i nästa steg utvärdera dem och jämföra de olika länderna.

– Vi kommer att ta fram ett verktyg som helt saknas idag, säger Charlotta Söderberg.

Forskningsresultaten kommer dels bli viktiga för Sverige som står inför att införa klimatlagar. Dels kommer generell kunskap skapas för alla som jobbar med klimatlagstiftning i andra länder och på EU-nivå.

Kan skapa långsiktighet i en ombytlig värld

En bakgrund till införandet av klimatlagar handlar om att skapa stabilitet i klimatpolitiken och få den att hålla i sig över regeringsskiften.

– En policy är lättare att ändra på vid regeringsskiften, men en lag skiftas inte lika lätt. I klimatfrågan handlar det jättemycket om att få privatpersoner och företag att ställa om, men de vågar inte göra det om politiken kan förändras. Klimatlagar blir ett sätt att uppnå långsiktighet i en ombytlig värld, säger Charlotta Söderberg.

Vad är en klimatlag?

– En klimatlag styr regeringens klimatarbete. Antingen genom att reglera hur olika processer ska gå till, eller genom att reglera vilka resultat som ska uppnås och när. Ibland både och, avslutar Simon Matti.

I media:

Taggar